RUSKI EMIGRANT NAPRAVIO ČESMU ČIJU VODU KORISTI CEO JUG SRBIJE! Ponekad se u redu čeka satima, a evo zašto je tako dobra (FOTO)
Foto: Kurir/B.R.

RUSKI EMIGRANT NAPRAVIO ČESMU ČIJU VODU KORISTI CEO JUG SRBIJE! Ponekad se u redu čeka satima, a evo zašto je tako dobra (FOTO)

Srbija -

Na Belom Kamenu, tik uz put ka Žitnom Potoku nalazi se česma čiju vodu uzimaju mnogi i samo nju koriste za piće. Kako tvrde oni koji je piju, voda može da stoji i šest meseci da se ne ukvari. Svakodnevo dolaze ljudi sa svih strana, čak i iz Bojnika, Leskovca, Niša, a da ne govorimo o okolnim mestima, kako bi točili balone i pili ovu vodu. Mnogi Prokupčani dolaze barem jednom mesečno i toče je za svoje potrebe.

"Godinama pijem samo tu vodu. Neverovatna je. Ponekad kada dođem zaista dugo čekam da natočim količinu koja mi je potrebna, ali se isplati", kazao nam je Prokupčanin kojeg smo zatekli kraj česme.

česma, Prokuplje
foto: Kurir/B.R.

Dijana Stojanović, koju smo zatekli kako toči vodu kaže da njena porodica samo ovu vodu koristi za piće.

"Odavno sam čula za nju i kada sam prvi put natočila, ne menjam je. Odlična je i za kuvanje, a u običnom plastičnom balonu može da stoji koliko želite", komentariše ona i dodaje da je nekada potrebno i nekoliko sati da se dođe na red kako bi napunila balone sa vodom.

Nije ovde reč o lekovitim svojstvima, jer niko to nije ni proveravao, ali je činjenica da je ova česma nadaleko poznata i da građani Topličkog, Jablaničkog i Nišavskog okruga specijalno zbog nje dolaze.

česma, Prokuplje
foto: Kurir/B.R.

Zanimljiva je i istorija same česme. Nju je 1931. godine napravio ruski emigrant sa Krima Nikita Rogači. Česma je u hladu stoletne bukve, a kraj nje u kori stabla je čudesan prikaz Bogorodice.

Mnogo kasnije, 2006. godine česmu je restauiralo preduzeće GTP "Stamenković".

Kurir.rs/B.R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track