KUVANO JELO I ZA 50 KORISNIKA U LEŠNICI: Narodna kuhinja u Loznici otvorila treći punkt
Foto: Kurir/T.I.

KUVANO JELO I ZA 50 KORISNIKA U LEŠNICI: Narodna kuhinja u Loznici otvorila treći punkt

Srbija -

Godinama se hrana za korisnike narodne kuhinje u Loznici deli na dva punka, kod zelene pijace u Loznici i restorana KJP "Naš dom" u Klupcima, a od ovog meseca otvoren je i novi, treći, nedaleko od centra Lešnice za terensku dostavu u ovoj varošici. Prema podacima lozničkog Crvenog krsta jedan topli obrok dnevno ima malo više od 150 korisnika, najviše ih je u Loznici 72, Lešnici 50 i 32 u Klupcima.

Nedavno je Centar za socijalni rad uradio reviziju spiska korisnika pa je umesto onih za koje je zaključeno da više ne mogu koristiti program narodne kuhinje rešeno da se takva vrsta pomoći ponudi meštanima Lešnice i, kako se pokazalo, za tim je bilo potrebe. Prema rečima Zorke Vladić, sekretara lozničkog Crvenog krsta, plan je bio da se krene sa 20 do 30 obroka, ali se ispostavilo da ih je potrebno pedeset. Među korisnicima preovlađuje starije stanovništvo, sa teže pokretnim članovima, dok tek dve, tri porodice imaju decu.

narodna kuhinja
foto: Kurir/T.I.

Ovaj sistem "hrana na točkovima" funkcioniše tako što je Crveni krst Loznice obezbedio porodicama po dve torbe, na punktu u određeno vreme uzimaju jednu sa hranom prethodno spakovanom u kuhinji, a predaju drugu sa praznim posudama koju će preuzeti narednog dana. Obrok dobijaju svakoga dana s tim da u subotu preuzimaju i suvi obrok predviđen za nedelju, peciva, konzerve i slično. Namera je da ovaj vidi pomoći potraje tokom zime, bar do marta naredne godine, a onda da se vidi kako dalje. Obroci u lozničkoj narodnoj kuhinji, koje sprema ‘’Naš dom’’, bili su uvek kvalitetni, to je pola litre kuvanog jela, svako ima sto grama mesa ili ribe, i pola vekne hleba.

Narodna kuhinja u Loznici sa prekidima radi od 1993. godine, a neprekidno gotovo pune dve poslednje decenije. U ovogodišnjem gradskom budžetu za njen rad predviđeno je nešto više od dvadeset miliona dinara, a deo finansira i Crveni krst Srbije kroz nabavku značajnih količina raznih osnovnih namirnica.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track