KLOVNOVI, DAME, MAŽORETKINJE I MAKEDONSKA VEŠTICA: Održan deseti međunarodni Kraljevski karneval u Banji Koviljači (FOTO)
Foto: Kurir/T.I.

KLOVNOVI, DAME, MAŽORETKINJE I MAKEDONSKA VEŠTICA: Održan deseti međunarodni Kraljevski karneval u Banji Koviljači (FOTO)

Srbija -

Jedan od najlepših banjskih parkova u Srbiji, onaj u Banji Koviljači bio je ove subote posle podne prepun dece, mladih i odraslih koji su došli da vide učesnike jubilarnog 10. međunarodnog "Kraljevskog festivala". Dan je bio pravi letnji, a dobro raspoloženje izazvale su maštovite maske i raskošni kostimi učesnika karnevala, mnoštvo boja i nasmejanih lica svih generacija.

Karneval je svečano otvoren na platou kod banjske kule gde su uručene zahvalnice svih članovima Federacije evropskih karnevalskih gradova, kao i karnevalskim grupama, koje su tom prilikom i predstavljene. Prema rečima Biljane Filipović, iz Udruženja građana "Kraljevski karneval" Banja Koviljača, na jubilarno druženje došlo je više od 500 učesnika iz zemlje i inostranstva.

Banja Koviljača, Kraljevski karneval
foto: Kurir/T.I.

- Drago nam je da ima ovoliko učesnika, ali i posetilaca koji su došli da se družimo. Velika je raznolikost maski, naš karneval raste i nastaviće tako i u narednim godinama. Hvala svima koji nas podržavaju, posebno lokalnoj samoupravi koja je od prvoga dana uz nas. Inače, Grad Loznica dobio je danas plaketu od Federacije karnevalskih gradova Srbije - rekla je ona uoči svečanog defila centrom Banje Koviljače pa onda parkom do Kur-salona gde su se učesnici predstavili prigodnim nastupima.

Banja Koviljača, Kraljevski karneval
foto: Kurir/T.I.

Među mnoštvom posetilaca na svečanom defileu prošle su karnevalske grupe iz Beograda, Šapca, Subotice, Leskovca i Bele Crkve, ali i gosti iz Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, BiH i Mađarske. Naravno, tu je bio i domaćin koga su predstavljala deca iz obdaništa, ovdašnjih škola i plesnih klubova, a naročito je bila upadljiva grupa lozničke Srednje ekonomske škole koja predsatvlja "Kraljevski karneval". Među šarenom gomilom posebno su bili uočljivi "Veseli klovni", omiljena "meta" za fotografisanje.

- Stižemo iz Ptuja u Sloveniji i treći put sam u Koviljači. Više od 20 godina idemo po karnevalima Balkana, družimo se, svuda smo dobro dočekani, a ovde nam je baš ugodno. Da, mnogi žele da se sam "uslikaju" i baš nam je drago zbog toga, trudimo se da svima izađeno ususret, uglavnom su to deca, ali ima i mama koje žele uspomenu sa klovnom – kaže Jože Gašper koji pozira u kabrioletu oldtajmeru, od tačno 35 leta, napravljenom za potrebe turista u Dalmaciji, ali je završio kod grupe "Veseli klovni".

Banja Koviljača, Kraljevski karneval
foto: Kurir/T.I.

"Cvetić" koji se predstavi kao Nevenka, stigao je iz Severne Makedonije, tačnije mesta Radoviš smeštenom između Štipa i Strumice. Ona je deo ekipe koja čini masku "Čarobnjak iz Oza". Među njima je Elizabeta, "Veštica" sa kojom su mnogi želeli da se fotkaju.

- Sa ovom maskom smo osvojili prvo mesto na strumičkom karnevalu. Bilo je sto članova u ovoj maski, a sada je došao tek deo. Prvi put dolazimo ovde i sviđa nam se ovo mesto, lepo, mirno, a ljudi su dobro raspoloženi. Jeste naša "Veštica" najtraženija, imamo još dve, ali su one na godišnjem odmoru, a ova koju smo doveli je dobroćudna – kaže uz širok osmeh "Cvetić".

Banja Koviljača, Kraljevski karneval
foto: Kurir/T.I.

"Veštica" je inače moderna, jer na pitanje gde joj je klasična metla reče da je taj model "prevaziđen" i da koristi modernu na atomski pogon.

"Kraljevski karneval" doneo je u poznatu banju gomilu osmeha i dobrog raspoloženja, a organizator manifestacije, Udruženje građana "Kraljevski karneval" Banja Koviljača, pod pokroviteljstvom Grada Loznica, polako ostvaruje želju da ovakva druženja postanu prepoznatljiv i neizostavan deo turističke ponude Banje Koviljače. Da su na dobrom putu dokaz je i to što su Grad Loznica i "Kraljevski karneval" od maja članovi Federacije evropskih karnevalskih gradova u A kategoriji.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track