KAD SU ŠUMADINCI OTVORILI KUTIJU ZA ROLETNE, STALI KO UKOPANI: Otkud ovo tu? Od same slike podilazi jeza, evo šta im se ugnezdilo
Ilustracija, Foto: Shutterstock

KAD SU ŠUMADINCI OTVORILI KUTIJU ZA ROLETNE, STALI KO UKOPANI: Otkud ovo tu? Od same slike podilazi jeza, evo šta im se ugnezdilo

Srbija -

RAČA - U letnjem periodu osice i stršljenovi su najaktivniji i njihova gnezda mogu biti smeštena u prirodnim šupljinama na drvetu ali veoma često i u objektima u neposrednoj blizini ljudi.

Bilo koje skriveno mesto idealno je da se ovi insekti smeste, pa se tako gnezda osa mogu uočiti gotovo svuda gde su zaštićena od padavina. Veoma je opasno doći u kontakt sa njima jer ujed ovih insekata može biti i fatalan. Zbog toga Ivica Stojanović iz sela Vučić savetuje da se gnezda nikako ne diraju.

„Njihova gnezda su napravljena od materijala sličnog papiru izgledom podsećaju na saće pčela, uglavnom su na krovovima objekata ali mogu biti i u starim bačvama, kacama ali i betonskim blokovima. Nikada ne znate gde mogu biti zato treba paziti jer se slučajnim aktivnostima na imanju može njihovo gnezdo povrediti i tad postaju izuzetno opasni. Bilo da su stršljeni ili ose kad se razljute i razlete mogu naneti nekoliko uboda što bi za osobe koje su alergične bilo pogubno“ , kazao je za TopPress Ivica Stojanović.

Gnezdo u roletni
Gnezdo u roletni foto: Printscreen/toppress.rs

On ističe da je za petnaest godina koliko se bavi ovim poslom video gnezda na različitim mestima i susreo se sa nesvakidašnjim situacijama.

„Bilo je gnezda većih od jednog metra u prečniku u kojima se smesti i preko 1.000 jedinki stršljenova, što je izuzetno opasno skidati. Za petnaest godina koliko radim ovaj posao nailazio sam na dosta teških i zanimljivih mesta gde su se oni skućili, u napuštenim starim kućama, u novim zgradama, na predajniku, u zemlji, u strujomerima, ali najčešće su na stablima u šupljinama drveta ili krovnim konstrukcijama“, ističe Ivica.

Ivica Stojanović, osa, stršljen
foto: Facebook Printscreen

On dodaje da je preporuka, pošto su aktivni do kasne jeseni da ljudi ne diraju sami gnezda i da uvek u blizini imaju tablete protiv alergije.

Kako kaže do sada je uništio nekoliko stotina gnezda od osa ili stršljena.

Kurir.rs/TopPres/Marija Lazarević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja