TROBOJKE SE VIJORE NA NEBU IZNAD BEOGRADA! Ovakav prizor se RETKO VIĐA: Prodefilovali helikopteri i oduševili građane (FOTO,VIDEO)
Foto: MUP Srbije

važan datum

TROBOJKE SE VIJORE NA NEBU IZNAD BEOGRADA! Ovakav prizor se RETKO VIĐA: Prodefilovali helikopteri i oduševili građane (FOTO,VIDEO)

Srbija -

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave koji se kao državni praznik slavi od 2020. godine na osnovu dogovora rukovodstva Srbije i Republike Srpske danas su na nebu iznad Beograda prodefilovali helkopteri sa srpskim zastavama.

Video snimak objavljen je na Instargram stranici serbialive_beograd uz opis: "Helikopteri sa srpskom zastavom lete iznad Beograda. Obeležavanje dana srpskog jedinstva, slobode i naše nacionalne zastave! Na snimcima novi helikopteri u našim službama 2x H-145M u okviru helikopetrske jedinice MUP-a Srbije i 1x H215 Super Puma u sastavu naše vojske".

02:21

Defile helikoptera sa srpskim zastavama povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Ovaj praznik obeležava se širom Srbije na dan kada je 1918. godine posle krvavih, strašnih, dramatičnih, tragičnih i junačkih borbi, srpska vojska probila Solunski front i faktički označila početak oslobođenja Kraljevine Srbije. Za to je bilo potrebno svega 45 dana našim junačkim precima.

Početak proboja Solunskog fronta jedan je od ključnih datuma Prvog svetskog rata i veliki dan u nacionalnoj istoriji.

1 / 13 Foto: MUP Srbije

Na ovaj dan se po pravilu ističe nacionalna zastava na zgradama gradskih i javnih službi, ali i na privatnim objektima, sa ciljem da se pokaže poštovanje prema zastavi kao jednom od najznačajnijih elemenata državnosti. Srpska zastava u tri boje, poznata kao crveno-plavo-bela trobojka, prvi put je bila ustanovljena u 19. veku, u okviru Sretenjskog ustava.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja