DA SE NE ZABORAVI: Obeležene 82 godine od stvaranja Užičke republike (FOTO)
Foto: Kurir/Z.G.

Na Partizanskom groblju

DA SE NE ZABORAVI: Obeležene 82 godine od stvaranja Užičke republike (FOTO)

Srbija -

Na Partizanskom groblju Dovarje u Užicu polaganjem venaca obeležen je jedan od najznačajnijih istorijskih datuma 24. septembar, dan kada je 1941. godine u ratom okupiranoj Evropi stvorena jedina slobodna teritorija – Užička republika.

Počast narodnim herojima i svim stradalim odale su brojne delegacije.

Užice
foto: Kurir/Z.G.

- Na spomen ploči ispisana su imena ljudi koji su pokazali neizmernu hrabrost i dokazali da slobodu moguće izvojevati. Danas smo ovde da odamo poštu onima koji su izabrali put otpora i položili živote u borbi za oslobođenje svog grada. Ponosni smo na njihov heroizam i i najmanje što možemo da učinimo to je da ih pamtimo i da se poklonimo njihovim senima – njihovoj hrabrosti i velikoj žrtvi. Oni su deo najsvetlije istorije ovog grada, ali i Evrope i nikada ih ne smemo zaboraviti – rekla je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

Užice
foto: Kurir/Z.G.

Vojin Mrđa predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a ističe da je 24. septembar datum koji ne sme da se zaboravi.

- Važno je da obeležavamo ne samo ovaj datum, nego svih 67 dana trajanja Užičke republike, tako da ćemo narednih dana raspisati literarni i likovni konkurs sa temom “Užička republika” u našim osnovnim školama – najavio je Mrđa.

Kurir.rs/Z.G.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track