KAD JE KRMAČI NADENUO IME PO PROROČICI, GAZDA MILOVAN OVO NIJE NI SLUTIO Nema kuće u Prijepolju koja je uz kafu nije pomenula FOTO
Foto: Beta/Saša Đorđević

KAD JE KRMAČI NADENUO IME PO PROROČICI, GAZDA MILOVAN OVO NIJE NI SLUTIO Nema kuće u Prijepolju koja je uz kafu nije pomenula FOTO

Srbija -

PRIJEPOLJE - Krmača Sibila, u domaćinstvo Milovana Langovića u selu Babine kod Prijepolja, u jednom danu donela je pravi berićet i obradovala svoje domaćine. Naime, ona je oprasila čak dvanaest živih i zdravih prasića, a ovolika brojnost prava je retkost u ovom kraju Srbije.

- Krmača se oprasila 24. septrembra i na svet donela zdrave prasiće. Juče sam im radi preventive dao magnezijum da bi to bilo sve kako treba. Ne mogu da kežem da sam mnogo iznenađej, jer sam dosta prasića i očekivao. Namenski primenjujem metodu otvorenog tora, što su mnogo bolji uslovi za životinje, kaće za RINU Milovan.

krmača, prasići, krmača Sibila, Prijepolje
foto: RINA

Teška svega 200 kilograma, krmača Sibila upravo je zahvaljujući kvalitetnoj ishrani i prostranim livadama jedna od rekorderki u prijepoljskom kraju.

Šta joj ime znači?

Sibila antički je naziv orijentalnog porekla za sveštenicu koja u ekstazi proriče budućnost. Prema narodnom verovanju, živele su 1.000 godina. Figurativno značenje: „babetina, matora veštica“, veli Vikipedija.

- Kod mene je non-stop otvoren tor, moja stoka navikla je da se zdravo hrani i u koje vreme su im doručak i večera, ostatak vremena provode u prirodi i na ovom našem čistom planinskom vazduhu. Hranim ih čistim organskim žitom koje ja lično sejem i ovo je rezultat tog mog truda - dodao je Langović.

Kurir.rs/RINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track