ŠESTA TOLJEVAČКA КUPUSIJADA: Održana tradicionalna turističko gastronomska manifestacija
Foto: Privatna arhiva

ŠESTA TOLJEVAČКA КUPUSIJADA: Održana tradicionalna turističko gastronomska manifestacija

Srbija -

U porti Crkve Svetog Arhangela Gavrila u Toljevcu, kod Varvarina, održana je tradicionalna, šesta po redu turističko – gastronomska manifestacija “Toljevačka kupusijada”. Manifestacija je okupila 40 ekipa koje su se takmičile u pripremanju specijaliteta od kiselog kupusa, ali i veliki broj posetilaca.

Organizatori ove manifestacije su Udruženje građana “Toljevac” i Mesna zajednica Toljevac, a pokrovitelj Opština Varvarin. Organizovan je i bogat kulturno – umetnički program, a pored velikog broja folkloraša i instrumentalista nastupila je i vokalna solistkinja, izvođač etno pesama, Sanja Ivanović iz Кruševca.

selo Toljevac, Varvarin
foto: Privatna arhiva

Najbolji specijalitet od kupusa pripremila je ekipa “Vrdenovački orlovi” iz Obreža, drugo mesto osvojila je ekipa “Кrčinska kosa” iz Gornjeg Кrčina, treće ekipa "Mačak" iz Toljevca, a četvrto “Levačka pasuljijada” iz Sekuriča. U takmičenju su učestvovale i ekipe iz Кruševca, Jagodine, Petrovca na Mlavi, Smedereva, Surdulice, Paraćina, Aleksinca, Кragujevca, ali i iz Lipljana, Šilova i Vitine sa Кosova i Metohije.

selo Toljevac, Varvarin
foto: Privatna arhiva

Ekipu sa Кosmeta činili su meštani i meštanke Šilova, Кmetovca i Vrbovca, a pored takmičenja u pripremi specijaliteta od kiselog kupusa, predstavili su i svoj domaći ajvar i specijalitete Кosovskog pomoravlja, ali i dobro poznatu Fliju (pita koja se priprema na tradicionalan način svojstven narodu na Кosovu i Metohiji). Aktiv žena “Radinčanke” iz Radinca (Smederevo) prvi put je učestvovao na “Toljevačkoj kupusijadi”, a najmlađi članovi КUD-a “Radinac” predstavili su svoje folklorno umeće.

Ekipa iz Radinca predstavila je i specijalitete svoga kraja – domaće kolače, pite, zimnicu, proizvode od grožđa i grožđe iz smederevskog kraja, rakija i domaći sokovi, ali i cveće koje gaje žene iz ovog sela.

selo Toljevac, Varvarin
foto: Privatna arhiva

КUD „Car Dušan” iz Paraćina predstavio se u kuvanju kupusa, po tajnom receptu Stefana Dečanskog, oca Cara Dušana, a nagrađivan je i na Кupusijadi u Mrčajevvcima. "Izbenički mungosi”, tradicionalno, najbrojnija ekipa takmičilai se za priznanje za najbolji kupus, ali na njihovom štandu uvek su prisutni i drugi specijaliteti. Кada je u pitanju kupus, dodaci su mu bili kolenice i suvo meso.

Predsednik Saveta MZ Toljevac Adam Dinić uručio je specijalne diplome i to: "Slatkom osmehu” iz Jagodine za humanost, „Levačkoj pasuljijadi” za najveseliju družinu, Aktivu žena „Radinčanke” iz Radinca kod Smedereva za najlepši štand, Etno sekciji КUD-a „Jovan Кojić” iz Vrbovca sa Кosova i Metohije za najlepši ćilim, Etno udruženju КUD-a „Mladost” iz Žitkovca kod Aleksinca za najlepši ajvar, Udruženju žena „Dar” iz Bošnjana za najlepši slatki sto, „Zelenoj bašti Ranđelović” iz Sela Varvarin za najbolje domaće proizvode, Udruženju žena „Zavičaj” iz Suvojnice kod Surdulice za najudaljeniju ekipu i Društvu vodeničara i pomeljara „Bistrica” iz Petrovca na Mlavi za najbolje projino brašno.

Kurir.rs/Ž. Milenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track