PODRŠKA ZA JAVNI REGISTAR: Loznicu posetio karavan "Zajedno možemo"
Foto: T. Ilić

PODRŠKA ZA JAVNI REGISTAR: Loznicu posetio karavan "Zajedno možemo"

Srbija -

Loznica će podržati pravljenje prvog Javnog registra osoba sa invaliditetom u Srbiji, rečeno je posle današne posete Udruženja Budimo bezbedni i njihovog karavana ‘’Zajedno možemo’’ ovom gradu i sastanka sa predstavnica lokalne samouprave u gradskoj upravi.

Novinarka Dea Đurđević, koja je predvodila goste, rekla je da je zadovoljna sa domaćinima jer su ‘’fantastični’’ za saradnju i da su dogovoreni budući projekti.

Dea Đurđević Loznica
foto: T. Ilić

- U skladu sa imenom karavana - ‘’Zajedno možemo’’, cilj nam je da se okupimo i napravimo Javni registar osoba sa invaliditetom, da dobijemo sve što zaslužujemo i ostvarimo sva naša prava. Država je voljna da ostvari ta prava, a mi treba da se skupimo i predstavimo ih zajedno. Od Loznice ćemo dobiti informaciju šta je najpotrebnije u ovom gradu, a, inače, što je za svaku pohvalu, Lozničani zaista rade mnogo za osobe sa invaliditetom. Što se tiče čitave naše kampanje, uglavnom su potrebe parking mesta, pomagala, nove rampe, osnaživanje kroz sport i zapošljavanje – kazala je ona u Loznici.

Dea Đurđević Loznica
foto: T. Ilić

Prema rečima Dejana Stalovića, gradskog menažera, grad ima odličnu saradnju sa velikim brojem udruženja građana, a posebna pažnju poklanja se osetljivim grupama. On je podsetio da je u Loznici pre petnaest godina osnovan Dnevni boravak ‘’Sunce’’ za decu, mlade i odrasle sa smetnjama u razvoju, koji mnogo znači tim osobama i njihovim porodicama, da poslednjih godina postoji usluga lični pratilac i da je mnogo toga urađeno kada su upitanju parkinzi za osobe sa invaliditetom, taktilne staze, rampe i slično.

- Inicijativa za uspostavljanje Javnog registra za osobe sa invaliditetom jeste prvi korak i svakako će ovo udruženje u tome imati našu podršku. U Loznici imamo oko 500 osoba sa invaliditetom koje su registrovane u šest udruženja, ali smo svesni da to nije njihov konačan broj. Treba da bude napravljen registar, da vidimo postoje li neke potrebe koje mi kao grad, u saradnji sa ovim i sličnim udruženjem, možemo ispuniti ili podići na još viši nivo – rekao je Stalović.

Dea Đurđević Loznica
foto: T. Ilić

Predstavnici Udruženja Budimo bezbedni i grada uručili su prigodne poklone Radovanu Mićanoviću, članu naše rukometne reprezentacije gluvih i nagluvih koji je osvajač bronzanih medalja medalja na evropskom, svetskom prvenstvu i na olimpijadi, kao znak podrške za njega, ali i sve ostale kao primer da imaju šansu, podršku i pomoć na koju uvek mogu računati.

Dea je rekla da će karavan posetiti sve gradove u našoj zemlji, a osim Loznice danas obilazi Sremsku Mitrovicu, Šabac i Valjevo.

Kurir.rs/T. Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track