ĐACI U AKCIJI, MLADI TRAKTORISTI OPROBALI NESVAKIDAŠNJE VEŠTINE !Nikolina (12): Ovo mi je prvi put da se takmičim i super mi je
Foto: Kurir tv

kurir tv

ĐACI U AKCIJI, MLADI TRAKTORISTI OPROBALI NESVAKIDAŠNJE VEŠTINE !Nikolina (12): Ovo mi je prvi put da se takmičim i super mi je

Srbija -

Sasvim neuobičajen prizor - dvanaestogodišnjakinja za traktorskim volanom.

traktor kurir
foto: Kurir tv

Sever Srbije je prethodne subote bio domaćin održavanja Republičkog takmičenja mladih zadrugara, orača, učenika osnovnih škola. Okupljeni iz gotovo svih krajeva naše zemlje, đaci su u selu Tavankut kraj Subotice pokazali svoje umeće u poljoprivrednim aktivnostima.

Devojčica Nikolina je jedna od tri učenice koje su se ponosno nadmetale u rukovanju ovom velikom i snažnom poljoprivrednom mašinom:

- Tata me je naučio. Vožnja traktora je vrlo laka. Bukvalno veoma dobra veština. Nikada se nisam takmičila. Ovo mi je prvi put i ne znam, osećam kao da je dobro biti ovde prvi put - kazala je Nikolina Petrović.

Nikolina Petrović
foto: Kurir tv

Pored mladih dama, u takmičenju je učestvovalo i tridesetak dečaka. Svi su se oprobali u oranju, vožnji radnih mašina na poligonu i proveri svog znanja o ovoj grani privrede.

Sudija, Milan Štulić, pojasnio je u kojim se veštinama mladi nadmeću:

- Ono što učenici trebaju pokazati u veštini oranja je sklop tri prohoda i tri brazde. Boduje se dubina oranja, pravac, ulazak i izlazak iz vrata i opći izgled obrađenog dela polja. Brzina danas nije bila presudna - rekao je Štulić.

Cilj takmičenja je druženje, osmesi i sticanje novih prijatelja i iskustava. Takođe, treba naglasiti da je bezbednost dece bila zagarantovana jer su ih nadgledali, bodrili i usmeravali njihovi nastavnici.

deca traktoriswti
foto: kurir tv

- Ovo su deca koja su budući poljoprivrednici, koja će ostati na selu, raditi, možda će imati velike farme i domaćinstva. Ovo je već deo njihovog puta, budući pošteni, marljivi i dobri ljudi. Već se u osnovnoj školi odlučuje njihova budućnost. Republičko takmičenje mladih zadrugara i orača iz osnovnih škola se svake godine održava na različitim mestima u Srbiji - rekao je sagovornik Kurir televizije.

03:55

ĐACI U AKCIJI: MLADI TRAKTORISTI OPROBALI NESVAKIDAŠNJE VEŠTINE Nikolina (12): Ovo mi je prvi put da se takmičim i osećam se dobro

Direktorka OŠ "Matija Gubec" u Tavankutu srdačno kaže da je ovo nešto što oplemenjuje sve učesnike i posmatrače:

- Svi govorimo o ruralnom razvoju, a ovo je ruralni razvoj, jer se počinje već u najranijim školskim danima učiti voljeti ovaj posao. Videli ste kako deca s radošću obavljaju ove zadatke. Ovo nije obavezni deo nastave i ne piše u školskim udžbenicima niti u nastavnom planu i programu - poručila je Stanislava Stantić Prćić.

Kurir.rs/Aleksandra Orlić

Kurir.rsKurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

02:15

Sedamnaestogodišnjak je bez dozvole vozio traktor sa prikolicom i sleteo sa puta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track