VELIKO INTERESOVANJE ZA PREVENTIVNE PREGLEDE U VRANJU: Evo šta je jedna pacijentkinja rekla za mamograf
Foto: Kurir/T.S.

važan pregled za žene

VELIKO INTERESOVANJE ZA PREVENTIVNE PREGLEDE U VRANJU: Evo šta je jedna pacijentkinja rekla za mamograf

Srbija -

VRANJE - "Hvala predsedniku Aleksandru Vučiću što imamo mamograf da kontrolišemo svoje zdravlje, bolje sprečiti nego lečiti", istakla je jedna od pacijentkinja koja se odazvala preventivnim pregledima organizovanim u nedelju u Zdravstvenom centru Vranje od 8 do 16 časova.

Osim pregleda dojki za žene starije od 40 godina, radi se i uzorkovanje za PSA test u laboratoriji Doma zdravlja Vranje za muškarce starije od 49 godina. Sa pacijentima i rukovodstvo ZC Vranje, direktor centra dr Saša Đorđević, upravnica Opšte bolnice Vranje dr Nataša Stoiljković, Velibor Antonijević, direktor RFZO - filijala Vranje, dr Anka Veljković, načelnica Službe za radiologiju i ultrazvučnu dijagnostiku.

"Preventivni pregledi obavljali su se i u prethodnom periodu zbog kovid infekcije malo smo usporili, sad su se stekli uslovi i sa ponosom kažem da smo krenuli sa preventivnim pregledima. Ono što je značajno da su ovim pregledima obuhvaćene žene od 40 godina na dalje, što se tiče ultrazvuka dojki sa nalazima suspektnim odmah se radi mamografija. Muškarci preko 49 godina kod njih idemo sa PSA analizama za prostatu tako da sa ponosom se uključujemo u neku opštu sliku zdravstvenog sistema u Srbiji", istakao je dr Đorđević.

1 / 6 Foto: Kurir/T.S.

Direktor ZC Vranje osvrnuo se i na politizaciju onoga što je od velikog značaja za vranjsko zdravstvo,kao što je novi digitalni mamograf. Upravni Pčinjski okrug je čekao dugo na novi digitalni mamograf.

"Ono što bih želeo da kažem začuđujuće je za mene da se i ovako lepi trenuci iskoriste za neku političku propagandu zato što je mamografija jedna suverena metoda i ovaj grad i ovaj Upravni Pčinjski okrug je čekao dugo na novi digitalni mamograf, da ne pričam o kvalitetu slike, o ekspozicijama koje su idealne što se tiče žena, ali na nama je da radimo svoj posao na nama je da obuhvatimo što više žena preko 40 godina i na nama je da se bavimo prevencijom, naravno na taj način uspećemo da damo dobru sliku za čitavu našu zemlju, a naša zemlja je Republika Srbija", naglasio je direktor ZC Vranje dr Saša Đorđević. On je dodao da su jedno skrining pregledi i jedno je redovno sagledavanje pacijenata na osnovu indikacija lekara specijalista.

"Kada obuhvatite preventivne preglede apsolutno nikada nisu bile liste čekanja. Na mamografu u prethodnom periodu kada je radio, a radi se o analognom aparatu nije bilo dužih listi čekanja. Na pokretnom digitalnom mamografu imali smo oko dve i po hiljade pregleda. ZC Vranje ima dva nova skenera 64-slajsna, jedan je već u funkciji, a drugi se montira i imamo jedan stari skener.

Ovaj centar u ovom trenutku ima tri skenera , dva stacionarna aparata na rendgenu, pokretni rendgen-aparat, da ne pričamo o vozilima koje smo dobili, o ultrazvučnim aparatima. Definitivno dosta je uloženo u Zdravstveni centar Vranje. I ono što je novina što je direktorka RFZO najavila je dobijanje magneta. Po projektu smo već radili prostor tako da očekujemo da u narednoj godini dobijemo i magnet", navodi dr Đorđević . Direktor ZC Vranje je kada je u pitanju kadrovska problematika istakao da je dodeljeno 47 specijalizacija.

"U ovom trenutku osam supspecijalističkih grana i ono što smo i dogovorili sa RFZO da ćemo dodatno uraditi potporu našeg kadra primanjem mladih ljudi i to očekujemo u narednom periodu . Bitni su naravno lekari, bitno je srednje osoblje, pomoćni radnici sve je bitno, jer je ovo jedan veliki sistem", podsetio je dr Đorđević.

Jednom godišnje bi trebalo da se uradi ukltrazvučni pregled dojki, a za mamografiju po nalogu radiologa, ukazuje dr Anka Veljković, načelnica Službe za radiologiju i ultrazvučnu dijagnostiku.

"Prijavljeno je 40 pregleda, pogledaćemo 40 pacijentkinja, 20 eho pregleda dojki i 20 mamografija s tim što ćemo da pregledamo još žena, ukoliko bude vremena. Ultrazvuk dojki može da se radi i pre dvadesete godine, a mamografija posle 40-te ,a skrining je nešto drugo. Jednom godišnje bi trebalo da se uradi ukltrazvučni pregled dojki, a za mamografiju po nalogu radiologa, objašnjava dr Anka Veljković, načelnica Službe za radiologiju i ultrazvučnu dijagnostiku.

Rezultati testa i preventivnih pregleda biće naknadno saopšteni. Direktor ZC Vranje je i za naredne nedelje najavio organizovane preventivne preglede, odabraće se grane medicine koje će biti obuhvaćene ovim preventivnim pregledima.

Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track