PRIČA O NASTANKU GRADSKOG PARKA U SREMSKOJ MITROVICI: Kako su građani sa putovanja donosili i sadili stabla
Foto: Kurir/D.Š.

PRIČA O NASTANKU GRADSKOG PARKA U SREMSKOJ MITROVICI: Kako su građani sa putovanja donosili i sadili stabla

Srbija -

Malo stvari može nadahnuti osećaj smirenosti bolje od čudesnih i prelepih stabala našeg gradskog Parka. Ne zna se da li je lepši pogled ka parku ili ka gradu iz parka. Ipak, stabla u sremskomitrovačkom centralnom parku, mogu da ispričaju mnoge priče.

Paraden plac ili DANAŠNJI PARK

Današnji park je zahvaljujući uglednim porodicama koje su putovale po svetu i sa svojih putovanja donosili mlada stabla i sadili na zelenom prostoru, nastao centralni gradski park.

U doba Sirmiuma ovaj deo grada je bio pojas slobodnog prostora, kao što je jedan manji trg. Taj prostor je danas prekriven zelenilom gradskog parka. U vreme austrijske dominacije, na istoj lokaciji nalazio se takozvani Parade Platz, a u vreme srednjeg veka trg ispred gradske crkve.

03:08

Priča o nastanku gradskog parka u Sremskoj Mitrovici

Kada je grad 1881. godine dobio građanska prava i kada je prestala vojna uprava gradom, ovo područje preuređeno je u gradski park.

Park je svoj današnji prepoznatljiv oblik dobio 70-tih godina XIX veka. Tada su u njemu postavljeni i beli kameni rimski spomenici koji su predstavljali začetak budućeg lapidarijuma.

U samom središtu parka izmedju mnogo različitih vrsta drveća, na posebnom mestu nalazi se fontana u vidu kamenog cveta.

Fontana je postavljena na mestu nekadašnje “carske lipe”, koju je zasadila Petrovaradinska imovna opština 1879. kao spomen na srebrni jubilej “pir” carskog bračnog para, cara Franje Josifa i carica Jelisavete.

Kurir.rs/D.Š.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track