U VRANJU OTVORENI BORINI POZORIŠNI DANI Jedan od najstarijih festivala ima 43. izdanje, a sada dobija i međunarodni karakter VIDEO
Foto: Kurir/T.S.

U VRANJU OTVORENI BORINI POZORIŠNI DANI Jedan od najstarijih festivala ima 43. izdanje, a sada dobija i međunarodni karakter VIDEO

Srbija -

Zaljubljenici u pozorište, prijatelji, kolege, verna vranjska publika, ali i gosti iz cele Srbije našli su se na otvaranju Borinih pozorišnih dana u Vranju.

Brojna publika došla je sinoć na otvaranje 43. Borinih pozorišnih dana, tradicionalne kulturne manifestacije Vranja koja je od ove godine međunarodnog karaktera.

Borini pozorišni dani su jedan od najdugovečnijih pozorišnih festivala u Srbiji, osnovan 1979. godine na inicijativu tadašnjeg upravnika i reditelja pozorišta "Bora Stanković" Radoslava Radivojevića, a u čast jednog od najznačajnijih srpskih pisaca Vranjanca Borisava Stankovića.

Ovogodišnji Borini pozorišni dani održavaju se pod sloganom "Pozorište u traumatizovanom društvu".

Vranje, Borini dani
foto: Kurir/T.S.

"Tradicija manifestacija i treba da se održi, da postoji dug niz godina. Manifestacija je sada internacionalna, a ja sam veoma ponosan, rekao je Jovica Đorđević otac Juga Đorđevića reditelja predstave "Ništa nećemo zaboraviti", kojom su otvoreni ovogodišnji Borini pozorišni dani.

"Presrećna sam što moj Jug nastavlja stopama uspeha i samo napred. Drago mi je što je manifestacija međunarodnog karaktera. Borini pozorišni dani su prezentacija Borinog Vranja na najbolji mogući način kada je reč o kulturi, a to povlači i sve ostalo", izjavila je za Kurir Marina Mitić tetka reditelja Juga Đorđevića.

00:44

Obeležen Dan pozorišta i otvoreni Borini pozorišni dani

Svoje utiske o kulturnom dešavanju kojim se ponose Vranjanci otkrivaju i glumci pozorišta "Bora Stanković".

"Nisu samo Borini pozorišni dani nego je sada i premijera i subota je naš dan 21. oktobar je Dan pozorišta "Bora Stanković". Kad bismo mogli samo jednom rečju da sve ove tri stvari sad spojimo koje se dešavaju baš večeras bila bi radost i uvek je radost . Svaki put kad su Borini pozorišni dani bili u pitanju i ranije, bilo je to i evo posle toliko godina 43. kako trajemo kao festival je samo ta reč radost", kaže za Kurir Tamara Stošić, glumica vranjskog ansambla.

Vranje, Borini dani
foto: Kurir/T.S.

"Po toj tradiciji festival treba da bude jedan od najboljih i najbolje organizovanih u Srbiji zbog toga što ima jako dugu tradiciju i to traje godinama. Festival je takmičarskog karaktera. Bez obzira na to, samo dešavanje rekao bih da je najznačajnije u ovom trenutku možda za Srbiju, najvažniji kulturni događaj", ističe Dragan Živković Durge, glumac vranjskog ansambla.

Vranje, Borini dani
foto: Kurir/T.S.

Festival je otvorio gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković.

Vranje, Borini dani
foto: Kurir/T.S.

"Skoro deceniju i po Borini pozorišni dani odvijaju se pod određenim sloganom, sa festivalskim repertoarom koji prati slogan i bavi se aktuelnim temama sa kojima se suočavamo. Od ove godine promenili smo i koncept, te su Borini pozorišni dani postali međunarodni festival, sa međunarodnim žirijem i kvalitetnom selekcijom. I to je još jedna od odrednica koja će naš, već visoko pozicioniran, festival podići za još jednu lestvicu više na pozorišnoj sceni Srbije. Sa novom, međunarodnom selekcijom, mnogo će dobiti ne samo pozorište i pozorišna publika, već i sam grad. Biće tu umetnici, koji će, verujem, otići iz našeg grada zadovoljni. Koji će nastaviti da promovišu i naš festival, i pozorište i naš grad. Ovom prilikom želim da čestitam i upravi Pozorišta, celom ansamblu, kao i selektoru što smo svi zajedno uspeli da realizujemo zamisao o podizanju festivala na još jedan viši nivo, međunarodni. Takođe, svim zaposlenima u pozorištu 'Bora Stanković' čestitam Dan ustanove. Vranjskoj publici želim da uživa u najboljim ostvarenjima pozorišnih pregalaca iz zemlje i okruženja'', istakao je gradonačelnik Milenković.

Vranje, Borini dani
foto: Kurir/T.S.

Direktor vranjskog teatra Nenad Jović podsetio je da već 42 godine u pozorištu "Bora Stanković" 21. oktobra počinju Borini pozorišni dani.

"Osnovani sa ciljem da se sačuva sećanje na velikana naše književnosti Borisava Stankovića i sa idejom da budu generator razvoja pozorišta i pozorišne umetnosti u gradu. Između dva obeležavanja Dana ustanove, pozorište "Bora Stanković'' iza sebe ima veoma uspešnu sezonu, sa pet premijera, učešćem na pet festivala i osvojene dve značajne nagrade za najbolja glumačka ostvarenja''', istakao je direktor Jović.

Vranje, Borini dani
foto: Kurir/T.S.

Premijerno je izvedena predstava "Ništa nećemo zaboraviti'', po motivima dela Vere Cenić u adaptaciji Tijane Grumić i režiji Juga Đorđevića. Svečano je obeležen Dan pozorišta "Bora Stanković" i otvoreni 43. Borini pozorišni dani. Na Dan pozorišta Godišnje nagrade dobili su glumica Jelena Filipović Antić, u umetničkom sektoru pozorišta i Marjan Ilić, u sektoru tehnike.

Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track