PRVI U SRBIJI NAŠLI REŠENJE KAKO DA SMANJE BROJ PASA LUTALICA U GRADU: Organizovali udomljavanje životinja iz azila
Foto: Kurir/D.S.

PRVI U SRBIJI NAŠLI REŠENJE KAKO DA SMANJE BROJ PASA LUTALICA U GRADU: Organizovali udomljavanje životinja iz azila

Srbija -

Opština Sremska Mitrovica postaje predvodnik u rešavanju problema pasa lutalica, predstavljajući inovativni pristup kako bi smanjila broj pasa lutalica u gradu. U skladu sa filozofijom odgovornog vlasništva, opština Sremska Mitrovica je domaćin događaju pod nazivom "Karavan - Čisto da se zna."

Ovaj događaj će okupiti zaljubljenike u pse i one koji žele da pomognu rešavanju problema pasa lutalica.

Tokom događaja, biće organizovano udomljavanje pasa iz azila, omogućavajući im da pronađu nove vlasnike i stvarajući sigurno okruženje za njih. Uz rastuću prisutnost pasa lutalica u mnogim gradovima širom Srbije, ovaj događaj ima za cilj da podstakne akciju kako bi se pomoglo ovim napuštenim životinjama i stvorilo sigurnije okruženje za građane.

Karavan "Čisto da se zna" obećava mnoge odgovore na pitanja i inspiraciju za sve koji žele da se pridruže rešavanju problema pasa lutalica i stvaranju bolje budućnosti kako za ove divne životinje, tako i za građane. Akcija udomljavanja pasa iz azila zakazana je za 28. oktobar, u vremenskom periodu od 11 do 14 časova.

Problem pasa lutalica preovlađuje u raznim sredinama širom Srbije, a uprkos naporima za dobrobit ovih životinja, problem se i dalje širi, sa alarmantnim povećanjem broja pasa lutalica u gradskim i ruralnim područjima.

Opština Sremska Mitrovica je prepoznala ozbiljan izazov koji predstavljaju psi lutalice i aktivno se bavi ovim pitanjem putem inicijativa koje uključuju humano hvatanje i smeštaj ovih životinja. Iako postoji redovan rad Zoo higijene i azila za pse unutar KP Zavoda, zajedno sa nekoliko privatnih azila, grad se suočava sa izazovima u održavanju broja pasa lutalica na prihvatljivom nivou.

psi lutalice, Sremska Mitrovica, pas lutalica
foto: Kurir/D.S.

Prisustvo pasa lutalica, posebno u čoporima, izaziva zabrinutost građana, a strah od ujeda pasa postoji kod odraslih, posebno roditelja čija deca idu sama u školu. Odgovorno vlasništvo nad kućnim ljubimcima je od suštinskog značaja za efikasno smanjenje broja pasa lutalica i napuštenih životinja.

Pitanje pasa lutalica je sveprisutno u mnogim zemljama širom sveta, i mnoge razvijene nacije imaju strategije i kampanje usmerene na rešavanje ovog problema.

Ovaj događaj je samo jedan korak u pravcu stvaranja svesti o prednostima udomljavanja pasa u odnosu na kupovinu, pružajući priliku da se pas spasava i dobije siguran i ljubazan dom.

Kurir.rs/D.Š.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track