JULIJANA I ILIJA SU U BRAKU 60 GODINA Ovo je njihov savet: "Normalno, to je broj jedan"
Foto: Printscreen/RTS

JULIJANA I ILIJA SU U BRAKU 60 GODINA Ovo je njihov savet: "Normalno, to je broj jedan"

Srbija -

Julijana i njen suprug Ilija iz Velikog Sela pre nekoliko dana su na Palilulskoj pijaci proslavili 65 godina braka. Iako je njihov brak bio ugovoren, baka Juca kaže da je to zapravo bila ljubav na prvi pogled.

To je bila ljubav na prvi pogled, to je bilo sve za sedam dana. Njegov otac i moj otac su bili seoski drugari, družili su se u kafani. Tako je onda bilo vreme, ne kao sad, roditelji odlučuju s kim ćeš da se ženiš i udaš. Znali smo se mi, mi živimo u isto selo, ali nikad nismo komunicirali do svadbenog dana...", priča Julijana Marinković. dok Ilija pita: „Kako nismo?". Julijana mu odgovara: „Jesmo, igrali smo kolo, ali ne kao danas, u razmaku... ne blizu".

Sami su stvorili sve što danas imaju. A najponosniji na dvoje dece, petoro unučadi i devetoro praunuka.

Julijana, Ilija
foto: Printscreen/RTS

Počeli smo od nule, i sa ovim sam zadovoljna. Školovali smo decu, sin u vojsku, pravila sam svadbe, povojnice, kupovali smo zemlju...", nastavlja Julijana.

„Tih prvih godina i vremena, na bisage sam nosio malo robice dole u Višnjičkoj, Rospi ćupriju, da bi išao na pijac, da prodam nešto, da se ima za život sine. Pratili smo taj tok života, ma i mi će da kupimo i mi će da radimo, znojimo se i stvaramo", kaže Ilija.

Na pitanje o tome da li je tačno da ništa nije teško kada imate osobu koju volite pored sebe odgovara: „Normalno, to je broj jedan. Da nije bilo toga ne bi se sve to sačuvalo".

Od Marinkovića smo pokušali da saznamo i koja je njihova tajna, međutim baka Juca nam je rekla da to samo ona i njen deda znaju, i barem za sada je čuvaju. Ali, nam je njihov sin Jovica, otkrio delić te tajne koja u njegovom braku deluje, već 40 godina.

Julijana, Ilija
foto: Printscreen/RTS

„Ja sam pokupio sve njegovo ono što kaže izreke i poštovao sam kad kaže - Nešto nije u redu sine, Malo se povuci sa strane... Imao je on žargon - Povuci ručnu, ne možeš stalno da budeš samo ti u pravu. Bili su i ostali moj najveći uzor i vetar u leđa do dan danas", ispričao je Jovica Marinković.

Baka Juca kaže da za njenog Iliju nema zamena, oni i danas rade sve sami, zajedno. Uređuju njive, plastenike, deka Ika vozi traktor. Nije im bilo teško ni danas da ustanu ranije, spreme pitu i sačakaju da naša ekipa dođe.

Julijana, Ilija
foto: Printscreen/RTS

„Sve ovako neka ostane ovako, neka ostane ovako da vi dočekate bolje od nas, više godina života, više godina braka da doživite od nas", poručuju zajedno.

Želja im je da ožene i unuka Acu. Pa smo su se sa našom ekipom dogovorili da se, ako ih posluži zdravlje, vide za pet godina, kada će proslaviti 70. godišnjicu braka, ali i da provere da li im se želja ostvarila.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track