KARAVAN „ZAJEDNO MOŽEMO“ Kruševac ugostio Deu Đurđević: U planu rešavanje problema ivalidnih lica
Foto: Ž. M.

KARAVAN „ZAJEDNO MOŽEMO“ Kruševac ugostio Deu Đurđević: U planu rešavanje problema ivalidnih lica

Srbija -

Predstavnici udruženja „Budimo bezbedni“ u okviru karavana „Zajedno možemo“, koji putuje kroz Srbiju, posetili su Kruševac. Predsednica Udruženja, novinarka Dea Đurđević razgovarala je sa zamenikom gradonačelnice Aleksandrom Jovanovićem i njegovim saradnicama o problemima ivalidnih lica i načinima rešavanja.

- Prioritetan zadatak je poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom i u tom cilju formiranje prvog Javnog registra sa njihovim podacima. Na osnovu podataka sa terena, stiče se zaključak da je nivo razvijenosti i uključenosti ovih organizacija različita u okviru lokalnih samouprava u Srbiji.

Dea Đurđević, Kruševac
foto: Ž. M.

Najveći problemi sa kojima se suočavaju ivalidi odnose se na kretanje i prilaz ustanovama, uključenost u sportske aktivnosti, prevoz, obrazovanje i sužene mogućnosti roditelja za maksimalnu socijalizaciju dece. Takođe, velike teškoće prisutne su i u procesu finansiranja, ali i u institucionalnom okviru, izjavila je Dea Đurđević.

Dea Đurđević, Kruševac
foto: Ž. M.

O aktuelnoj situaciji u Kruševcu gošću su obavestili zamenik gradonačelnice Aleksandar Jovanović i pomoćnik gradonačelnice Jelena Todorović, a o potrebama Centra za osobe sa invaliditetom, direktor Nevena Lazarević.

- U našoj lokalnoj samoupravi postoji 14 organizacija i udruženja koje se bave ovom problematikom sa preko 11000 članova. Za finansiranje programa i projekata od javnog interesa u oblasti socijalne zaštite, zaštite osoba sa invaliditetom i boračko – invalidske zaštite prošle godine izdvojeno je 8,22, a ove čak 9,53 miliona dinara.

1 / 4 Foto: Ž. M.

Na sastanku su iskazane potrebe grada Kruševca u ovoj oblasti, a završna konferencija sa zaključcima nakon obilaska karavana biće održana početkom decembra, kaže se u saopštenju Gradske uprave Kruševca.

Predsednica udruženja „Budimo bezbedni“ Dea Đurđević uručila je poklon – smart sat, Miroslavu Ćaliću, članu rukometne reprezentacije gluvih i nagluvih Srbije, sa kojom je prošle godine osvojio bronzu na Evropskom prvenstvu i na Olimpijadi u Brazilu, a ove godine na Svetskom prvenstvu u Danskoj.

Ž. Milenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track