PODELA REPROMATERIJALA FARMERIMA: Unapređenje stočarske i pčelarske proizvodnje na teritoriji grada Kruševca
Foto: Grad Kruševac

PODELA REPROMATERIJALA FARMERIMA: Unapređenje stočarske i pčelarske proizvodnje na teritoriji grada Kruševca

Srbija -

Grad Kruševac, u saradnji sa Institutom za krmno bilje, sprovodi projekat podrške poljoprivrednim proizvođaačima - "Unapređenje stočarske i pčelarske proizvodnje na teritoriji grada Kruševca" u iznosu od 5 miliona dinara, a realizator je Institut za krmno bilje.

- Na projektu učestvuje 50 stočarskih i 30 pčelarskih gazdinstava. Cilj projekta je ispitivanje plodnosti i proizvodnih sposobnosti poljoprivrednog zemljišta, mogućnosti povećanja prinosa i kvaliteta kabaste stočne hrane na stočarskim farmama. Na pčelarskim gazdinstvima cilj je utvrđivanje kvaliteta meda kao i proširivanje areala pčelinje paše i povećanje kvaliteta.

1 / 4 Foto: Grad Kruševac

Ovaj projekat Grada ušao u sedmu godinu realizacije i da je trend izdvajanja budžeta za poljoprivredu iz godine u godinu sve veći. Ove godine opredeljena sredstva su oko 60 miliona dinara, a odnose se na različite mere subvencionisanja. Radi se o veštačkom osemenjavanju krava, kupovini junica, pčelarske, poljoprivredne opreme i mehanizacije, za premije osiguranja, useva, plodova i višegodišnjih zasada, uvođenje i sertifikaciju sistema bezbednosti i kvaliteta hrane, unapređenje seoskog turizma…Takođe, značajna sredstva se izdvajaju i za uređenje nekategorisanih puteva, izjavila je Jasmina Palurović, predsednica Privremenog organa grada Kruševca.

Institut za krmno bilje je realizator projekta.

-U okviru ovog projekta analizirani su uzorci zemljišta kroz analize plodnosti i mikrobiološke aktivnosti, zatim biljna masa (stočna hrana) i uzorci meda. Nakon dobijenih analiza zemljišta, a na osnovu uočenih nedostataka farmerima je preporučeno kako da te nedostatke otklone. Sve to je zapisano u preporukama koje su farmeri dobili. Da bi se uočeni nedostaci ispravili opredeljen je i deo repromaterijala za popravku zemljišta ili novu setvu, izjavio je direktor Instituta za krmno bilje dr Dejan Sokolović.

Pčelari su dobili potvrde o kvalitetu meda na osnovu kojih mogu da deklarišu svoj med.

Kurir.rs/Ž. M.

Bonus video:

09:20

SLATKA PRIČA DAVIDA I DARIJA: Usred Dorćola drže 2.000.000 pčela! Urbano pčelarstvo normalna pojava u svetu, a ima ga i Beograd

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track