GLAS PRIRODE U LOZNICI: Obeležavanje povodom 75 godina rada Zavoda za zaštitu prirode u Srbiji (FOTO)
Foto: T.I.

GLAS PRIRODE U LOZNICI: Obeležavanje povodom 75 godina rada Zavoda za zaštitu prirode u Srbiji (FOTO)

Srbija -

LOZNICA - Izložba ‘’Glas prirode’’, u organizaciji Zavoda za zaštitu prirode Srbije otvorena je danas u Galeriji ‘’Mina Karadžić“ u Vukovom domu kulture u Loznici.

Multimedijalna tematska izložba o prirodnoj baštini naše zemlje i njenoj institucionalnoj zaštiti, obeležava 75 godina rada Zavoda za zaštitu prirode Srbije, a ujedno je i završni program ovogodišnjih ‘’Dana Jovana Cvijića’’ u organizaciji Centra za kulturu ‘’Vuk Karadžić’’.

Autorke izložbe su Jelena Kovačević i Jovana Ilić, naučne saradnice Zavoda za zaštitu prirode Srbije, a o njoj je govorila Nataša Panić, rukovodilac grupe za obrazovno izdavačku delatnost Zavoda. Prema njenim rečima namera je da se ovom izložbom prikaže šta je to vredno i značajno sa aspekta prirodnih vrednosti u Srbiji, na koji način se štiti i koje aktivnosti Zavod sprovodi da bi se priroda očuvala.

- Predstavili smo rad na proglašenju zaštićenih prirodnih dobara, nacionalnu mrežu zaštićenih područja kojih ima oko pet stotina, tu su svi naši nacionalni parkovi, parkovi prirode, spomenici prirode, zaštićena staništa, predeli izuzetnih odlika među kojima su Tršić i Tronoša, u blizini Loznice, kao i planina Cer. Pokazali smo koliko ovakvih predela i prirodnih dobara ima na koji način se štite kroz proglašavanje određenih kategorija zaštite. Na izložbi je mapa zaštićenih prirodnih dobara po regionima Srbije, koju prate tableti na kojima su njihove fotografije tako da posetioci saznaju gde se ona tačno nalaze. Posetioci mogu videti i film ‘’Glas prirode’’ i jedan o surom orlu koji govori o njegovom odrastanju i borbi za opstanak. Kod nas je mnogo zaštićenih vrsta, a tu je i rad sa ‘’crvenim listama’’ na kojima su najugroženije biljne i životinjske vrste, dat je njihov opis, ali i predlog i smernice kako da ih zaštitimo i očuvamo. Jako su ugroženi sisari, medved koji je zaštićen i lov je zabranjen, tu je suri orao, orao krstaš ima ih svega nekoliko parova, kao i neke biljke čija su staništa jako mala – kazala je ona.

1 / 8 Foto: T.I.

Snežana Nešković Simić, direktorka Centra za kulturu, kaže da je saradnja sa Zavodom odlična, i da su zajedno organizovali niz radionica sa učenicima osnovnih i srednjih škola u cilju promocije nauke i upoznavanja sa lepotama prirode i predela u Srbiji. Izložba ‘’Glas prirode’’, kroz interaktivni pristup, prikazuje jedinstvene predeone vrednosti, kao i biodiverzitet i geodiverzitet prirodne baštine naše zemlje, i pruža pregled stručnog rada Zavoda na zaštiti i unapređenju prirodne baštine projekte zaštite prirode, izdavačku delatnost i obrazovne programe.

U okviru postavke posetioci mogu videti eksponate iz geološke zbirke Zavoda, arhivske fotografije i poslušati audio-rad na temu komunikacije sveta biljaka.

Inače na teritoriji Srbije nalazi se pet nacionalnih parkova, 18 parkova prirode, 23 predela, 66 rezervata, šest zaštićenih staništa, 311 spomenika prirode, 36 prirodnih prostora oko spomenika kulture i istorijskog značaja, 1.784 strogo zaštićenih i 865 zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva.

Izložba traje do kraja meseca.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track