Opština Trstenik zabranila iskopavanje nikla

Opština Trstenik zabranila iskopavanje nikla

Srbija -
Najavljena istraživanja nalazišta nikla radila bi se na manje od kilometar od izvorišta sa koga se opština snabdeva pijaćom vodom

BEOGRAD - Predsednik opštine Trstenik Miroslav Aleksić danas je potvrdio da je ukinuta odluka kojom je prethodno opštinsko rukovodstvo dozvolilo iskopavanja nikla na teritoriji Trstenika.

Aleksić je na konferenciji za novinare rekao da se nikakva istraživanja na teritoriji opštine Trstenik ne mogu obavljati bez saglasnosti opštine i građana, saopštila je služba za odnose s javnošću opštine Trstenik.

"Gotovo sam siguran da će se jedinstven stav o tome postići na sednici Skupštine opštine, zakazanoj za petak, 28. septembra", istakao je predsednik opštine Trstenik.

Aleksić je, kako se navodi u saopštenju, ocenio da Vlada Srbije mora da se opredeli da li će se ubuduće Trstenik razvijati kao ekološki zdrava sredina ili će se baviti iskopavanjem rude i podsetio da je "država upravo u turizam i poljoprivredu, u prethodnom periodu, uložila velika sredstva".

"Trstenik je grad metalske industrije i grad poljoprivrede. Veliki deo stanovništva živi od poljoprivrede i ugrožavanjem njenog razvitka, dovela bi se u pitanje egzistencija većine stanovnika", rekao je Aleksić.

Najavljena istraživanja nalazišta nikla, kako je dodao, radila bi se na manje od kilometar od izvorišta sa koga se opština snabdeva pijaćom vodom, a u blizini je i izvorište mineralne vode "mivela".

U Srbiji se istraživanja rude nikla rade na tri lokacije - kod Topole i Aranđelovca, Vrnjačke Banje i Trstenika, kao i na Mokroj Gori.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track