OBELEŽENA 82. GODIŠNJICA BITKE NA KADINJAČI: "Evociramo uspomenu na stradanje Radničkog bataljona" (FOTO)
Foto: Kurir/Z.G.

OBELEŽENA 82. GODIŠNJICA BITKE NA KADINJAČI: "Evociramo uspomenu na stradanje Radničkog bataljona" (FOTO)

Srbija -

Na brdu gde je spomen kompleks Kadinjača obeleženo je 82 godine od čuvene bitke Radničkog bataljona sa daleko nadmoćnijim nemačkim neprijateljem. Posle parastosa koji su služili sveštenici užičke crkve na centralni spomenik vence su položili predstavnici Vlade Srbije, Vojske Srbije, MUP-a, Grada Užica, SUBNOR- a i mnoge druge delegacije.

- Sa velikim pijetetom u danu kome se navršava 82 godine od bitke na Kadinjači odajemo poštu borcima Radničkog bataljona, koji su gotovo do poslednjeg čoveka branili odstupnicu Vrhovnog štaba, partizanskim odredima i bolnici, branili Užičku republiku jedinu slobodnu teritoriju u ratom okupiranoj Evropi. Svakog 29. novembra evociramo uspomenu na stradanje Radničkog bataljona, na hrabre ljude koji su verovali da je jedino ispravno u takvim vremenima braniti slobodu kućnog praga i živote onih koji su nemoćni. Među njima je bilo i onih koji se još nisu od detinjstva čestito rastali, kao i onih koji su umesto da uživaju u mirnoj starosti uzimali puške u ruke – rekao je Branislav Mitrović, predsednik Skupštine grada Užice.

Zoran Jakovljević, pukovnik, predsednik SUBNOR-a Srbije rekao je da na se na ovom mestu svakog 29. novembra čuju reči “pao je 14 km, ali nikada neće Kadinjača”.

1 / 10 Foto: Kurir/Z.G.

- Borci Radničkog bataljona. pekari, tkači, krojači, obućari, železničari, puškari, ojačani sa dve čete posavskog odreda i oraške čete naspram sebe su imali oko 3.000 dobro naoružanih neprijateljskih vojnika Nemačke 342 divizije sa tenkovima i bornim kolima. Bitka na Kadinjači tog 29. novembra trajale oko 3 sata i prestala je kada je izginulo skoro čitav Radnički bataljon sa komandatima Andrijom Đurovićem, Dušanom Jerkovićem i komandantom Užičkog partizanskog odreda i političkim komesarom Posavskog odreda Borom Markovićem. U borbi je poginulo 107 boraca – podsetio je Jakovljević.

Pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Sanja Lakić je podsetila na Užičku republiku.

- Duh tih junaka su nam danas inspiracija u novim borbama sa kojim se suočavama, da ostanemo hrabri, da ostanemo odlučni, a da nam očuvanje naše Srbije i očuvanje srpskog naroda, gde god da živi, bude apsolutni prioritet. Srpski narod je uvek bio slobodarski narod, narod na pravoj strani istorije – rekla je između ostalog Sanja Lakić.

Na Kadinjači došla je grupa sastavljena od Hrvata, Slovenaca i Italijana. Života Simić iz Istre kaže da je prvi put na komemoraciji na Kadinjači, ali da je bio u avgustu na Kadinjači.

- Drago mi je da se Srbija priseća svojih narodnih heroja, mladih života koji su položili živote za brobu protiv antifašizma. Na antifašizmu su nastale sve bivše Republike Jugoslavije. Mi živimo antifašistički: juče, danas, sutra – rekao je Simić.

Dušan iz Slovenije prvi put je bio na Kadinjači 1980. godine, dok je Aldo Belo Mari iz Trsta prvi put na Kadinjači. Svi su oni kažu da ih okupio jedan cilj, a to je antifašizam.

Kurir.rs/Z.G.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track