Najnovije vesti

U SRBIJI POSTOJI JEZERO U OBLIKU ZMAJA O KOM KRUŽI JEZIVA LEGENDA Potopljeni groblje i crkva: Ovo je priča koja se PRIČA GODINAMA
Foto: Printscreen

U SRBIJI POSTOJI JEZERO U OBLIKU ZMAJA O KOM KRUŽI JEZIVA LEGENDA Potopljeni groblje i crkva: Ovo je priča koja se PRIČA GODINAMA

Srbija -

Jezero Ćelije se nalazi u centralnoj Srbiji, na oko 22 kilometra udaljenosti od Kruševca. Nastalo je pregrađivanjem reke Rasine 1972. godine i izgradnjom brane na ovoj reci. Drugi, u narodu poznatiji naziv, za ovu akumulaciju je Zlatno jezero.

Jezero Ćelije je prvenstveno napravljeno za potrebe Đerdapa, odnosno kako bi se Đerdap zaštitio od nanosa, koji nastaju putem erozije. U godinama nakon izgradnje, utvrdilo se da jezero poseduje veoma kvalitetnu vodu, pa je njegova namena, osim zaštite Đerdapa, postala i vodosnabdevanje oko 200.000 stanovnika Kruševca i okolnih mesta.

Jezero je napravljeno na mestu gde je tada postojalo naselje pod imenom Zlatari, koje je delimično potopljeno, a delimično izmešteno. Potopljeni su groblje i crkva, a prema pričama meštana, koji često borave na jezeru, ponekad se desi da se u vodi vidi krst sa vrha crkve. To izaziva nelagodu među njima, a i stvara veliki broj priča i legendi. Jedna od legendi kaže da će u jezeru biti utopljeno onoliko ljudi koliko je grobova potopljeno, pišu na sajtu Srbija pod lupom.

jezero Ćelije
foto: printscreen

Pritom, kako pokazuje mapa, oblik ovog jezera dosta podseća na – zmaja.

Jezero Ćelije je ime dobilo po istoimenom naselju, koje se nalazi na njegovim obalama.

Prema prvobitnom planu, jezero je trebalo da postoji 50 godina, odnosno da u 2021. godini polako počne njegovo zatrpavanje. Međutim, grad Kruševac i okolina nemaju alternativu i drugi način za vodosnabdevanje, pa se trude da pronađu način i da produže životni vek jezera na još 40 godina. Na taj opstanak jezera loše utiču otpadne vode koje se ispuštaju u Rasinu, u gradovima uzvodno od jezera.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track