VEČE ZA PAMĆENJE U VRANJU Folklorni ansambl "Sevdah" i gosti iz Severne Makedonije oduševili publiku u pozorištu "Bora Stanković"
Foto: Kurir/T.S.

VEČE ZA PAMĆENJE U VRANJU Folklorni ansambl "Sevdah" i gosti iz Severne Makedonije oduševili publiku u pozorištu "Bora Stanković"

Srbija -

U prepunoj sali pozorišta "Bora Stanković", održan je tradicionalni godišnji koncert Folklornog ansambla "Sevdah". Ulaz je bio besplatan, a brojna publika uživala je u besprekornim koreografijama vranjskih "igraoraca". Na sceni je bilo ukupno 60 igrača koji su briljirali u vlaškim i igrama iz Leskovaca. Dečji ansambl "Sevdaha" predstavio se seoskim igrama iz okoline Vranja. Usledile su i "staro Vranje" i igre bosilegradskog krajišta i na kraju šopske igre.

Na godišnjem koncertu Folklornog ansambla "Sevdah" gost večeri bio je KUD "Risto Donev Učitelot" iz Štipa, iz Severne Makedonije.

Nastup je bio mešovit, koncert su igrom otvorili Vranjanci, a onda su se smenjivale koreografije domaćina i gostiju.

Vladimir Janković umetnički rukovodilac i koreograf Folklornog ansambla "Sevdah", rekao je za Kurir da sa gostima iz Štipa, "Sevdah" ima dugogodišnju saradnju.

1 / 5 Foto: Kurir/T.S.

"Imamo saradnju sa njima odavno i dolazili su oni kod nas mi smo odlazili kod njih. Sad dugo nisu bili u Vranju i evo ih na godišnjem koncertu. To je ta uzajamna saradnja i širenje prijateljstva. Za dva meseca mi ćemo biti njihovi gosti", kaže Vladimir Janković.

Ističe da je godišnji koncert postao tradicionalan.

"Preko cele godine smo negde u inostranstvu, po Srbiji gde nastupamo i godišnji koncert je poklon našem gradu Vranju jer mi potičemo iz ovog grada", ističe Janković.

On dodaje da na repertoaru imaju 14 koreografija.

"Šopske igre nismo igrali desetak godina, dečji ansambl 'Sevdaha' po prvi put igra seoske igre iz okoline Vranja i to je koreografski postavljeno. Mi se trudimo da svake godine na kraju izbacimo koreografije koje nisu igrane odavno kao i neku novu koreografiju", naglašava Vladimir Janković.

"Sevdah" je formiran davne 1963. godine, zvanično registrovan 1965. godine, kada je i počeo sa radom.

Ansambl je dobio brojna priznanja među kojima je mnogo onih sa međunarodnih nastupa čine tri grupe članova, deca od prvog razreda čine početnu grupu, druga grupa su članovi prvog ansambla i rekreativci od 30 do 50 godina, ukupno oko 100 članova

Organizator koncerta je Kulturno-obrazovni centar Vranje pod pokroviteljstvom Grada Vranja.

Kurir.rs/T.S.

Bonus video:

01:41

UŽAŠ! ŽENA OD SULTANA SNIMALA SPOT PA BUKVALNO GORELA! Isplivao jeziv snimak iz studija: Pevačica počela da VRIŠTI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track