NOVA ŠANSA ZA KONTROLU ZDRAVLJA: Besplatni preventivni pregledi u Loznici
Foto: ZC

NOVA ŠANSA ZA KONTROLU ZDRAVLJA: Besplatni preventivni pregledi u Loznici

Srbija -

Preventivni pregledi biće organizovani i ove nedelje i lozničkom Zdravstvenom centru (ZC) u Službi opšte medicine na prvom spratu, saopšteno je iz ove ustanove.

Žene starije od 40 godina sutra mogu uraditi ultrazvučni pregled dojke i, po potrebi mamografiju, a starije od 45 mamografiju dok je za muškarce, koji imaju više od 49 leta, ovo prilika da obave uzorkovanje za PSA test kojim se može dijagnostikovati rani stadijum karcinoma prostate.

Pregledi traju od 8 do 16 časova, a osobe kod kojih postoji sumnja na bolest, biće upućeni na dodatnu dijagnostiku. Pre sedam dana na preglede je došlo 124 Lozničana, žene su imale 27 ultrazvučnih pregleda uz 55 mamografija dok je 39 muškaraca uradilo PSA test. U minulom periodu na ovakvim vikend pregledima rađeni su ultrazvuk dojke, PSA test, pregledi štitaste žlezde, kao i kardiološki pregledi sa kontrolom nivoa glukoze, triglicerida i holesterola u krvi.

Prevencija i rana dijagnostika od ključnog su značaja za pozitivan ishod lečenja svake bolesti što je i razlog organizovanja ove akcije Ministarstva zdravlja širom Srbije, podsećaju iz ZC u Loznici.

Inače, novo rukovodstvo ZC nastavlja da radi na unapređenju zdravstvenih usluga pa je nedavno imalo sastanak u Institutu za onkologiju Vojvodine na kome je definisan protokol o poslovno-tehničkoj saradnji koji predviđa obuke lekara i drugih zdravstvenih radnika na najsavremenijim dijagnostičkim aparatima, ali i upućivanje pacijenata na dijagnostiku i lečenje.

Kurir.rs/T. I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track