IZ NIGERIJE PREKO UKRAJINE DO NIŠA Studentkinje rade u kafiću: Otkrile kako gosti reaguju kad ih vide, a ovo im najviše NEDOSTAJE
Foto: Printscreen/RTS

IZ NIGERIJE PREKO UKRAJINE DO NIŠA Studentkinje rade u kafiću: Otkrile kako gosti reaguju kad ih vide, a ovo im najviše NEDOSTAJE

Srbija -

Zbog ratnih sukoba u Ukrajini, neki strani studenti iz te zemlje, školovanje su nastavili u Nišu. Oni koji dolaze iz siromašnijih zemalja morali su da nađu posao, a Ivon i Prešas iz Nigerije rade u kafiću.

Studentkinje medicine iz Nigerije Ivon i Prešas naučile su poneku reč srpskog otkako su iz Ukrajine u Srbiju došle krajem prošle godine. Kažu da su počele da rade u kafiću, kako bi pokrile svakodnevne troškove.

Ivon, Prešas
foto: Printscreen/RTS

"Moramo da radimo kako bismo pomogli roditeljima da plate naše školovanje. Plaćamo stan, hranu i zbog toga moramo nešto da radimo", rekla je Prešas Čidera, studentkinja medicine.

Kažu da su ih kolege sjajno prihvatile i da su gostima kafića neobične:

"Na početku je bilo 'ko je ona, odakle dolazi i da li zna da priča srpski'. Sada su nas svi upoznali i baš su ljubazni sa nama", rekla je Ivon Seuvavu, studentkinja medicine.

Ivon, Prešas
foto: Printscreen/RTS

Dopada im se naša hrana, posebno burek, a navikavaju se i na vreme.

"U Africi nije ovoliko hladno i nema snega, ali smo sve ovo već prošle u Ukrajini", istakla je Ivon.

Otkrivaju i šta im nedostaje.

1 / 4 Foto: Printscreen/RTS

"Baš mi mnogo nedostaje dom i moja porodica, pogotovo sada kada se bliži Božić", navela je Prešas.

Iz Ukrajine je prošle godine sa medicinskih fakulteta u Niš stiglo oko 170 studenata. Najviše ih je iz Velike Britanije, Nemačke i Norveške.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track