PRVI PUT OVE GODINE! Počeli "Dani Neše Ćorilića" u srednjoj školi "Sveti Sava": Ponosni što su ga imali (FOTO)
Foto: T.I.

PRVI PUT OVE GODINE! Počeli "Dani Neše Ćorilića" u srednjoj školi "Sveti Sava": Ponosni što su ga imali (FOTO)

Srbija -

LOZNICA – Četvorodnevna manifestacija "Dani Neše Ćorilića", koja se prvi put održava ove godine, počela je juče u lozničkoj srednjoj školi "Sveti Sava".

Direktorica škole Jelena Mirković kaže da je želja da ona postane tradicionalna i da narednih godina tako bude obeležena poslednja decembarska nedelja. Nenad Ćorilić (1975-2022), profesor engleskog jezika, poznati aforističar, pesnik i pisac kratkih priča, preminuo je posle kratke i teške bolesti krajem decembra prošle godine u Loznici, a njegove kolege na ovaj način žele da sačuvaju sećanje na njega.

U glavnom školskom holu uređena je postavka sa nekoliko panoa posvećenih Nešinom radu, izložene su njegove knjige, fotografije, aforizmi, gitara koju je svirao, nešto od najvažnijih detalja iz njegovog života i rada.

- Ovom manifestacijom želimo od zaborava da sačuvamo stvaralaštvo našeg dragog, prerano preminulog, kolege Nenada Ćorilića, a ujedno istaknemo koliko je naš kolektiv ponosan da smo u svojim redovima imali jednog takvog čoveka. Završnog dana, u četvrtak, održaćemo književno veče na kome će biti proglašen pobednik literarnog konkursa sa temama Ćorilićevih aforizama i nagrađen jednom Nenadovom knjigom. To veče biće posvećeno ne samo njegovoj biografiji i stvaralaštvu, nego i njemu kao čoveku i zanimljivostima iz njegovog života – kaže Mirkovićeva. Ona ističe da je školi u pripremi manifestacije veliku pomoć pružio Nenadov otac, pesnik Ljubomir Ćorilić koji kaže da ‘’nema lepšeg sećanja’’ od ovakvog pominjanja imena njegovog sina.

1 / 6 Foto: T.I.

- Mnoge Nenadove kolege iz književnog sveta su se javljale tražeći da se organizuje nešto slično ovome i verovatno će biti i drugih događaja kojima će se obeležavati sećanje na njega kao književnika i jednog od najboljih satiričara Srbije. Drago mi je što je moj sin i kao profeso, kolega, pa i kao književnik imao tako zanimljiv pristup i prijateljstvu i svojoj profesiji predajući engleski jezik đacima za koje je govorio da im je zanimljivo predavati. Zahvalan sam SŠ ’’Sveti Sava’’ jer sam shvatio da Nenad nije samo moj i njegove majke, nego i školin, svih njegovih prijatelja koji su se tokom njegove bolesti izuzetno pokazali – kazao je Ćorilić na otvaranju ’’Dana Neše Ćorilića’’, manifestacije koju Lozničani mogu posetiti do četvrtka uveče.

Nenad Ćorilić objavio je zbirku pripovedaka ’’Gospodin Nojvil’’ i nekoliko knjiga aforizama, a bio je zastupljen i u antologijama kratke priče, kao i u srpskim i balkanskim antologijama aforizama. Dobitnik je ’’Vitezove’’ nagrade za satiru, dnevnog lista ‘‘Politika’‘, ’’Vitezove’’ nagrade za doprinos aforizmu za decu i nagrade ’’Satirično pero’’.

Bio je član Udruženja književnika Srbije i Beogradskog aforističarskog kruga, učesnik na međunarodnim festivalima humora i satire. Preminuo je krajem decembra prošle godine u Loznici, a njegova škola, kolege i prijatelji odlučili su da organizovanjem ove manifestacije sačuvaju sećanje na njega.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track