SIMBOL BANJE KOVILJAČE PONOVO U PUNOM SJAJU: Rekonstruisana japanska fontana ponovo menja boje (FOTO)
Foto: Kurir/T.I.

SIMBOL BANJE KOVILJAČE PONOVO U PUNOM SJAJU: Rekonstruisana japanska fontana ponovo menja boje (FOTO)

Srbija -

Posle više godina fontani u centralnom delu velikog parka, jednom od najprepoznatljivih i najfotografisanijih simbola čuvene Banje Koviljače, vraćen je stari sjaj. Završena je njena kompletna obnova tako da ponovo može da menja oblik, odnosno podiže i spušta mlazeve u takozvanih "pet igara", a opet se smenjuje i nekoliko različitih boja.

Banja Koviljača, fontana, japanska fontana
foto: Kurir/T.I.

Prema rečima Dejana Stalovića, člana Privremenog organa grada završena je kompletna rekonstrukcija fontane s tim da je njen prvobitni izgled zadržan u potpunosti kao i način rada. Obnova fontane obavljena je u dve faze, u prvoj su završeni građevinski radovi, rekonstruisana je kada fontane, opeskareni granitni delovi, u prvobitno, ispravno stanje vraćene sve cevi i mlaznice dok su u drugoj ugrađeni novi svetlosni efekti pa je ponovo "obojena". Obe faze koštale su po oko tri i po miliona dinara, a novac je izdvojen iz gradskog budžeta.

Banja Koviljača, fontana, japanska fontana
foto: Kurir/T.I.

Podsetimo, nekada se na mestu fontane nalazio vodoskok, sa lavljim glavama u bronzi, podignut pre Prvog svetskog rata, da bi pre sedam decenija kada su Japanci pomagali gradnju nekadašnje "Viskoze" oni, kao gest prijateljstva, Koviljači 1968. poklonili tada modernu fontanu. Decenijama je bila prava atrakcija sa raznobojnim mlazevima vode, jedan od najčešćih motiva na nekadašnjim razglednicama Banje Koviljače, interesantna meštanima kao i brojnim gostima ili pacijentima čuvene "Kraljevske banje". Kasnije su godine učinile svoje, nestale su boje, u "životu" je održavana sitnim popravkama, a Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Banja Koviljača", u kojoj se nalaze tri njena motora i odakle se njome upravlja, produvavala je mlaznice kako bi fontana mogla da radi po potrebi. Fontana je i tako nepotpuna bila interesantna svima koji dođu u park pa je ostala jedna od najfotografisanijih mesta u Koviljači.

Banja Koviljača, fontana, japanska fontana
foto: Kurir/T.I.

Sada je napokon obnovljena pa ponovo menja "igre" i boje, što posebno u večernjim satima izgleda lepo i daje posebnu čar banjskom parku.

Kurir.rs/T.I.

Bonus video:

01:43

VIŠE OD 15.000 PENZIONERA IDE NA BESPLATNU REHABILITACIJU: Omiljene destinacije Vrnjačka banja i Banja Koviljača i Sokobanja!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track