PREMINUO PROFESOR SLOBODAN KERKEZ: Odlazak uglednog prosvetnog, naučnog i društvenog radnika
Foto: Privatna arhiva

PREMINUO PROFESOR SLOBODAN KERKEZ: Odlazak uglednog prosvetnog, naučnog i društvenog radnika

Srbija -

U Zemunu je iznenada, u 77. godini, preminuo profesor dr Slobodan Kerkez, ugledni kruševački prosvetni, naučni i društveni radnik.

Slobodan Kerkez je rođen 6. februara 1947. godine u selu Vođenica kod Bosanskog Petrovca. Osnovnu školu je pohađao u rodnom mestu i u Bihaću, gde je završio i Gimnaziju. Diplomirao je Opštu i nacionalnu istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1970. godine sa prosekom 9,50 i bio jedan od najboljih studenata u generaciji na Beogradskom univerzitetu, čiji je i stipendista bio. Magistrirao je 1984. na Fakultetu političkih nauka, a doktorirao je 1989. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu sa temom “Društvo Srbije od 1941 – 1945. godine”.

Čitav radni vek najviše je proveo kao prosvetni radnik u Kruševcu, gde je živeo sa porodicom. Radio je u Tehničkom školskom centru, Pedagoškoj akademiji i Gimnaziji. U dva mandata, od 1993. do 2001. godine obavljao je dužnost direktora kruševačke Gimnazije i zapamćen je kao jedan od najboljih u njenoj višedecenijskoj istoriji. Pored brojnih i značajnih društveno-političkih funkcija, u periodu od 1986. do 1992. godine obavljao i dužnost sekretara SIZ-a za kulturu opštine Kruševac.

Profesor dr Slobodan Kerkez bio je i vanredni profesor na filozofskim fakultetima na Prištinskom i Niškom univezitetu. Na Filozofskom fakultetu u Nišu bio je i predavač na doktorskim studijima, a bio je i član Komisije Ministarstva prosvete za licenciranje profesora istorije. Objavio je više desetina naučnih i stručnih radova u časopisima u zemlji i inostranstvu i nekoliko naučnih monografija, a bio je učesnik mnogobrojnih naučnih kongresa, konferencija i drugih skupova.

Za izuzetno plodan i uspešan prosvetni, pedagoški, naučni i društveno-politički rad nagrađivan je najvišim društvenim i stručnim priznanjima. Penzionisan je 2011. godine, a zatim se odselio u Zemun.

Sahrana prof. dr Slobodana Kerkeza obavljena je danas na Starom groblju u Kruševcu.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track