PRIPREME ZA NAJRADOSNIJI PRAZNIK: Lozničani u potrazi za badnjacima i pečenicama, novogodišnju kupovinu smenila božićna
Foto: Kurir/T.Ilić.

PRIPREME ZA NAJRADOSNIJI PRAZNIK: Lozničani u potrazi za badnjacima i pečenicama, novogodišnju kupovinu smenila božićna

Srbija -

Uveliko traju pripreme za predstojeće božićne praznike, a na više mesta u Loznici, maltene odmah posle dočeka 2024, pojavili su se prodavci badnjaka i božićnih ukrasa. Kako kažu, kupaca ima slično kao i prethodnih godina.

Najviše badnjaka ima na i u blizini mosta kod lozničke zelene pijace, ponuda je velika, a cena je od 100 dinara za najmanji pa naviše. Uglavnom se kupuju badnjaci za sto ili dve stotine dinara koji se mogu uneti u zgrade, a ko ima kuću pazari one velike, višemetarske koji se oslanjaju na krovove kuća. Na samom mostu stotku treba dati za badnjak visok tek metar, a dvadesetak metara dalje za isti novac može se kupiti grana od gotovo dva metra.

Loznica, Badnjak
foto: Kurir/T.Ilić.

Lokacija, izgleda, baš igra ulogu u cenovniku. Nude se i kese pune slame za sto dinara, platoi sa mladom pšenicom i svećom i badnjak sa postoljem za 150, 200 ili 300 dinara, a iznos zavisi od složenosti aranžmana.

- Istroši se narod za doček Nove godine, ali para uvek mora ostati za božićnu trpezu, pečenicu, badnjak i ostalo što ide. Sada su druga vremena, većina je u gradu po stanovima, ali svako voli da mu ispred vrata stoji badnjak jer kakav je to Božić bez njega. Kod mene su od sto do dve stotine dinara ovi nešto veći, znam da su neki malo "pogurali" cenu, ali meni je ovo taman da nešto zaradim, a da ljudima nije mnogo da odvoje za badnjak – kaže jedan prodavac iz lozničkog sela Joševa.

Loznica, Badnjak
foto: Kurir/T.Ilić.

Ove godine je bila velika navala za pečenice, ali se prvi put desilo da neke velike ovdašnje mesare ne upisuju narudžbine. Bilo je moguće pre mesec dana kupiti prase pa ga do danas držati u zamrzivaču, ili se odlučiti na kupovinu nekoliko kilograma pečenja uz veliki rizik šta će kome dopasti i koliko će prilikom tog pazara biti mesa, a koliko kostiju.

U gradu je novogodišnju kupovinu smenila božićna, ulice su pune automobila ne samo lozničkih već i tablica iz susedne BiH kao i dijaspore jer su stigli gastarbajteri da u zavičaju proslave praznike. Novčanici se brzo prazne, a januar nije stigao ni do pola tako da će mnogima, posebno onima koji imaju da proslave i krsne slave ovoga meseca, on sigurno opet biti najduži u godini.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track