BADNJE VEČE KOD POKROVSKE CRKVE U LOZNICI: Upaljen badnjak uz veliki vatromet i kuvano vino (FOTO)
Foto: Kurir.rs/T.Ilić

BADNJE VEČE KOD POKROVSKE CRKVE U LOZNICI: Upaljen badnjak uz veliki vatromet i kuvano vino (FOTO)

Srbija -

LOZNICA – Tradicionalno paljenje velikog badnjaka obavljeno je posle večernje liturgije u porti stare lozničke crkve Pokrova Presvete Bogorodice, oko 19 časova. Januarska noć, sa prolećnih devet stepena u plusu, omogućilo je dolazak velikog broja Lozničana, a bilo je svih generacija, od beba u kolicima, dece, omladine do sedih glava.

1 / 6 Foto: Kurir.rs/T.Ilić

Lozničanima su deljeni mali badnjaci sa slamom, veče je ulepšano velikim, višeminutnim vatrometom, a moglo se poslužiti i kuvanim vinom kraj najstarijeg lozničkog hrama. Uz poruku ‘’Mir božji, Hristos se rodi’’ i ‘’Srećno Badnje veče’’ građani su se pozdravljali uz najlepše želje za sutrašnji praznik, a ovdašnje sveštenstvo je čestitajući Božić pozvalo okupljene na mir, slogu i solidarnost među ljudima. Na Badnje veče je bilo i više vatrometa u privatnoj režiji, a pedarde su pucale sa svih strana. Nalaganje badnjaka održano je i kod hramova Vaznesenja Gospodnjeg na Lagatoru, Svetog Prokopija u Lozničkom Polju, Prepodobne mati Angeline u Voćnjaku i Svetih apostola Petra i Pavla u Banji Koviljači.

Veliki praznik, dan rođenja Isusa Hrista, tradicionalno će biti obeležen, uz poštovanje božićnih običaja i bogatu trpezu, sutra u svim lozničkim domovima, ovdašnjim crkvama kao i manastirima, Čokešini i Tronoši.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track