Ešerihija pliva jezerom kod Vranja

Ešerihija pliva jezerom kod Vranja

Srbija -
Pretpostavlja se da je bakterija došla preko Otuljske reke koja je uvedena u to veštačko jezero, a u koju se na četiri, pet mesta uliva fekalna kanalizacija

VRANJE - Član gradskog veća u Vranju zadužen za ekologiju Žikica Antanasijević izjavio je danas da se letos od javnosti skrivala informacija da je voda u Aleksandrovačkom jezeru zaražena bakterijom ešerihijom koli i da nije za kupanje i upotebu.

On je kazao da je to zastrašujuće jer je u vreme kada je kupanje u jezeru trebalo strogo zabraniti, veliki broj građana a naročito dece kupao u Aleksandrovačkom jezeru zbog toga što je, kako je naveo, neko iz uprave grada u prethodnom sazivu sakrio izveštaj Zavoda za javno zdravlje u Vranju.

"Gradsko veće je formiralo radnu grupu za preispitivanje radova na Aleksandrovačkom jezeru i kontroli kvaliteta vode koja će učiniti sve da se utvrdi ko je iz prethodnog saziva gradske uprave izveštaj Zavoda za javno zdravlje od 15. aprila ove godine, u kome je potvrđeno prisustvo ešerihije koli u vodi jezera, sakrio od javnosti", kazao je Antanasijević.

Antanasijević je rekao da se pretpostavlja da je bakterija ešerihija koli došla preko Otuljske reke koja je uvedena u to veštačko jezero, a u koju se na četiri, pet mesta uliva fekalna kanalizacija jer se u njenom slivu nalaze i seoska domaćinstva i farme.

Prema njegovim rečima, Zavod za javno zdravlje u Vranju je, na zahtev radnog tela gradskog veća, počekom ove nedelje dostavio novi izveštaj o kvalitetu vode u Aleksandrovačkom jezeru u kome je ponovo potvrđena visoka koncentracija ešerihije koli u jezeru.

"Građani su odmah upozoreni da je u Aleksandrovačkom jezeru zabranjeno kupanje, ribolov i upotreba njegove vode u bilo koje poljoprivredne svrhe ili za napajanje stoke. Predstoji i da republička veterinarska inspekcija izvrši uzorkovanje jezerske ribe, a ako se ustanovi da je i riba zaražena ešerihijom koli jedino što preostaje je izribljavanje jezera", rekao je Antanasijević.

U čišćenje Aleksandrovačkog jezera koje je u blizini Vranja tokom 2010. i 2011. godine uloženo je 110 miliona dinara, a tom prilikom je jezero bilo isušeno da bi mu se očistilo i dno, nakon čega je prethodna gradska vlast jezero proglasila gradskim izletištem.

Nakon ponovnog punjenja vodom i poribljavanja u njega je sprovedena Otuljska reka, da bi jezero bilo protočno jer je u prethodnom periodu dolazilo do pomora ribe usled pojave algi, odnosno nedostatka kiseonika, zbog čega je i bilo pokrenuto čišćenje jezera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track