IZGUBLJENI GRAD U PODNOŽJU RADAN PLANINE: Monografija „Caričin grad – Justinijana prima"
Foto: Facebook/ Republički zavod za zaštitu spomenika kulture

uloženo skoro četiri miliona evra u centar za posetioce

IZGUBLJENI GRAD U PODNOŽJU RADAN PLANINE: Monografija „Caričin grad – Justinijana prima"

Srbija -

Lokalitet Caričinog grada je autentičan i zanimljiv za istraživanje, s obzirom da nakon 6. veka na njemu više ništa nije građeno, poručili su na predstavljaju knjihe "Caričin grad - Justinijana prima", izgubljeni grad u podnožju Radan planine“ autora Veroljuba Trajkovića.

Ova monografija predstavljena je na konferenciji za medije na kojoj je Goran Jović, direktor Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga rekao da se radi o do sada najobimnijoj publikaciji na ovu temu.

„Istraživanja na ovom lokalitetu se obavljaju već 110 godina, sa dosta prekida u radu. Lokalitet Caričinog grada je autentičan i zanimljiv za istraživanje, s obzirom da nakon 6. veka na njemu više ništa nije građeno. Objavljivanje ove knjige se poklapa i sa ulaganjem od skoro četiri miliona evra u centar za posetioce, u ograđivanje Caričinog grada i postavljanja video nadzora, što je jako bitno jer je dosta toga u proteklom periodu „otišlo“ jer se nije imalo sluha za čuvanje jednog ovako važnog lokaliteta. Nadam se da će kroz čitanje ove knjige mnogi dodatno shvatiti značaj ovog lokaliteta i posetiti ga. Knjiga je zato i štampana na srpskom i engleskom jeziku“.

1 / 7 Foto: Kurir

Jović je rekao da je kao sponzor za štampanje knjige pojavio i jedan turski investitor.

„Pored Ministarstva kulture, Privredne komore Srbije, opštine Lebane, raznih firmi i udruženja, ovaj investitor iz Turske je pristao da pomogne kada smo mu objasnili da je car Justinijan napravio crkvu Svete Sofije u ondašnjem Konstantinopolju, te da je rođen u ovom kraju. Tako će jedan primerak ove knjige otići i u Instambul.“

Autor Veroljub Trajković kaže da je, možda, ova knjiga trebala da se pojavi i malo ranije, možda za sto godina istraživanja lokaliteta.

„Bez obzira na sve, važno je da je ona ispred nas. Ova knjiga sadrži dosta arhivske građe, a recezent je Vujadin Ivanišević, dopisni član Akademije nauka, jedan od najboljih poznavaoca ovog lokaliteta. Ovom pričom se dosta bave arheolozi, ali i mi istoričari smo takođe da se bavimo tom temom. Dosta energije je, da bi ova knjiga ugledala svetlo dana, uneo i Goran Jović, s obzirom da ovo izdanje košta oko 1,5 milion dinara i tu nema autorskog honorara… U ovu sumu ulaze troškovi prevoda, recenzije, dizajna, lekture, štampe…“

Trajković kaže da je u knjizi prikazan istraživački rad na ovom lokalitetu od prvog dana, a da su paralelno sa našim, ovde bili prisutni i arheolozi iz drugih država.

„U knjizi imamo i neke ispravljene podatke, kao što je dužina akvadukta od Radan planine do lokaliteta, za koji se govorilo da je dužine 13, pa 17 kilometara, a sada zahvaljujući istraživanjima znamo da je 22 kilometara. Ili da je bilo 13 crkvenih objeakta, a sada znamo da ih je 15…“

Trajković je dodao i da postoji interesovanje za ovu knjigu, a da su pozivi za promocije već dobijeni od strane raznih institucija iz Beograda, Novog Sada, Niša, Vranja…

Goran Jović je najavio i plan da se, nakon završetka radova na centru za posetioce kod Caričinog grada, krene u fazu da se u roku od tri godine Caričin grad nađe na listi UNESKO-a.

„Tako bi zaokružili jednu veliku priču, a tome će svakako doprineti i ova monografija.“

Kurir.rs / Jugpress.com

Bonus video:

01:33

KOPALI TEMELJ ZA ZGRADU U NIŠU, PA NALETELI NA NEŠTO NEVEROVATNO! Čim su videli o čemu je reč, ZATRPALI odmah (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track