PRE GODINU DANA ZEMLJOTRES U TURSKOJ U CRNO ZAVIO I PEJKOVIĆE IZ KRAGUJEVCA: Dva pomena u dve zemlje za malenog Robina (8)
Foto: Dejan Đusić

Vest o ovoj tragediji pre godinu dana pogodila ceLU ŠUMADIJU

PRE GODINU DANA ZEMLJOTRES U TURSKOJ U CRNO ZAVIO I PEJKOVIĆE IZ KRAGUJEVCA: Dva pomena u dve zemlje za malenog Robina (8)

Srbija -

Pre godinu dana katrastrofalni zemljotres u Turskoj zavio je u crno i porodicu Pejković iz Kragujevca. U potresu je stradao osmogodišnji Robin, čiji je otac Igor Pejković, Kragujevčanin.

Na godišnjicu smrti dečaka služen je parastos u hramu Svetog Save u kragujevačkom naselju Aerodrom, gde žive Robinova baka Slobodanka i stric Aleksa. U isto vreme služen je i godišnji pomen na pravoslavnom groblju u Iskenderunu u Turskoj, gde je Robin sahranjen.

Kragujevac, zemljotres, Turska, Robin Pejković
foto: Dejan Đusić

U tom gradu, gde je porodica živela, osmogodišnji dečak je stradao pre godinu dana gotovo u naručju svoje majke Seme, kada se u zemljotresu srušila zgrada u kojoj su stanovali. Otac Igor se u tom trenutku nalazio u Meksiku, gde je radio.

Vest o ovoj tragediji pre godinu dana pogodila je ceo Kragujevac. Komšije su bile u neverici. Tragična vest o pogibiji dečaka koga su znali kao dobro, umiljato i lepo vaspitano dete potresla je sve u zgradi u ulici Vladimira Rolovića, gde stanuju baka Slobodanka i stric Aleksa i gde je, pre odlaska u inostranstvo, živeo otac Igor. Iako je prošlo godinu dana od tragedije koja je odnela obožavanog dečaka, najmiliji su i dalje obuzeti neizrecivim bolom. Svoja sećanja i uspomene na mališana Robina koga je smrt u trenutku otrgla iz njihovih života čuvaju brižljivo i neizmerno su zahvalni svim rođacima i prijateljima koji su uz njih. Ni posle godinu dana baka i stric nisu imali snage da govore za medije. U zgradi, na čijim ulaznim vratima slika tragično nastradalog dečaka i obaveštenje o parastosu susedima ponovo tera suze na oči, ljudi saosećaju sa Pejkovićima. Komšija Miloš, kao i tada, kada je stigla strašna vest iz Turske, potresen je neprebolnim gubitkom koji je, kako kaže, pogodio ovu dobru i čestitu porodicu.

Kragujevac, zemljotres, Turska, Robin Pejković
foto: Dejan Đusić

Dečakov otac Igor, inženjer, koji je prvo radio u Rusiji, prešao je u Tursku 2011. godine. Tamo je upoznao Semu, profesorku engleskog jezika, kojom se oženio, a iz njihove ljubavi rodio se 2013. Robin. Dolazili su povremeno, na kraće ili duže, kod najbližih u Kragujevac, gde su svi u komšiluku upoznali Robina i zavoleli ga, kako se samo može voleti jedno drago i umiljato dete.

Zbog posla, Igor je otišao na određeno vreme u Meksiko, dok su mališan i njegova majka ostali u Iskenderunu, gde ih je zadesila katastrofa.

Kragujevac, zemljotres, Turska, Robin Pejković
foto: Dejan Đusić

Kada su početkom februara 2023. stigle prve vesti o katastrofalnom zemljotresu u Turskoj, niko u Kragujevcu nije pomišljao da će jedna informacija o tragičnom događaju pogoditi i Šumadiju. U ruševinama zgrade u mediteranskom gradu na jugu Turske, nedaleko od granice sa Sirijom, ostali su zarobljeni Robin i njegova majka Sema. Nažalost, dečak je podlegao povredama, dok je majka preživela i po izvlačenju iz srušene zgrade, zbrinuta u jednoj bolnici.

1 / 4 Foto: Dejan Đusić

Osmogodišnji Robin Pejković, sahranjen je dva dana posle pogibije na pravoslavnom groblju u Iskenderunu, a opelo je služio grčki sveštenik. Na godišnjicu smrti služeni su parastosi i na tom groblju i u crkvi Svetog Save u Kragujevcu.

Kurir.rs/Tekst i foto: Dejan Đusić

Bonus video:

01:46

Zemljotres u Turskoj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track