JASNIJI GLAS GRAĐANA U URBANISTIČKOM PLANIRANJU Prva platforma za alarmiranje građana o izmenama planova za izgradnju u Kragujevcu
Foto: D. Đ.

JASNIJI GLAS GRAĐANA U URBANISTIČKOM PLANIRANJU Prva platforma za alarmiranje građana o izmenama planova za izgradnju u Kragujevcu

Srbija -

Razvijena za potrebe grada Kragujevca, pokrenuta je prva platforma za alarmiranje građana o izmenama planova za izgradnju.

Glas građana i privrede u urbanističkom planiranju jasnije i glasnije će se čuti nakon što je i zvanično startovala digitalna platforma “Budi deo plana“ preko koje će korisnici, u realnom vremenu, dobijati obaveštenja o izmenama planskih dokumenata i moći da na njih elektronskim putem podnesu eventualne prigovore. Platformi, koja je važan korak ka formiranju jedinstvenog nacionalnog sistema eProstor, mogu da pristupe svi građani Srbije. Aplikacija je razvijena za grad Kragujevac, koji je izabran za pilot lokalnu samoupravu o čijim će planskim dokumentima u proceduri za izmene i usvajanje, javnost moći da bude obaveštena putem mejla, sms ili viber poruka. Prijavom na platformu budideoplana.rs, svi koji žele da znaju šta se dešava i planira u prostoru na teritoriji Kragujevca dobiće notifikaciju i to već u fazi podnošenja inicijative za izmenu planskih dokumenata.

Kragujevac
foto: D. Đ.

Nova IT platforma predstavljena je na prvoj ovogodišnjoj sednici Saveza za imovinu i investicije NALED-a i deo je oglednog projekta „Glas građana u urbanističkom planiranju“, koji finansira Silp fond Švedske agencije za međunarodnu saradnju (Sida).

- Ponosni smo na to što se ova platforma našla prvi put u primeni upravo za izmene planova na teritoriji grada Kragujevca. Važno nam je da rad naše lokalne samouprave i u ovoj oblasti bude transparentan i to što su građanima omogućene nove elektronske usluge koje će ubrzati i olakšati razmenu informacija – naveo je Dejan Ružić, načelnik Gradske uprave za investicije i razvoj grada Kragujevca.

Stručnu podršku NALED-u u realizaciji pilot projekta pružio je Geografski fakultet iz Beograda.

Kurir.rs/D. Đ.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track