KRALJEVAČKE ZANATLIJE OBELEŽILE SVOJU SLAVU: 100 kolega ujutru u crkvi, duplo više uveče u restoranu (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube

KRALJEVAČKE ZANATLIJE OBELEŽILE SVOJU SLAVU: 100 kolega ujutru u crkvi, duplo više uveče u restoranu (VIDEO)

Srbija -

Sečenjem slavskog kolača u Crkvi Svete Trojice u Kraljevu, zanatlije iz ovog grada obeležile su u ponedeljak svoju slavu - Sveta Tri Jerarha.

- Ujutru se okupimo nas stotinak u crkvi, a uveče nas bude i do dve stotine na proslavi u restoranu. Na tradicionalnoj popari, koja se održava sutradan ujutru, takođe se okupljamo, kaže Vladan Jelić, predsednik Udruženja zanatlija grada Kraljeva.

Prema njegovim rečima, situacija sa zanatstvom u Kraljevu poslednjih nekoliko godina znatno je poboljšana, u smislu da ima mladih zanatlija, prevashodno, keramičara, molera, električara, koji su dosta aktivni i imaju dosta posla.

- To su ujedno i najtraženiji zanati trenutno na tržištu rada, a prava je šteta što više nema zanatlija kao što su bile sodadžije, opančari i vagadžije, dodaje Jelić.

Kako ističe publicista i hroničar grada na Ibru dr Milan Matijević, kada je 1824. godine knjaz Miloš Obrenović sazidao Crkvu Svete Trojice u Kraljevu, i tada se u ovom gradu obeležavala zanataska slava.

- To je duga tradicija, koja ima svoj poseban ritual, a u savremenim uslovima je to malo modernizovano, jer na zanatsku slavu se ne dolazi fijakerima, kao u neka davna vremena, nego automobilima. Zanatstvo je odigralo važnu ulogu u privrednom razvoju Kraljeva, jer su trgovina i zanatstvo bile osnovne privredne delatnosti u 19. veku i početkom 20 veka, kaže dr Matijević.

Inače, Udruženje zanatlija u Kraljevu, uprkos činjenici da je broj zanatlija u Srbiji u opadanju, ulaže napore da se broj, prvenstveno mladih ljudi, koji se bave različitim zanatima poveća.

U ime lokalne samouprave, obredu sečenja slavskog kolača prisustvovao je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track