GENERAL DUŠAN DODIĆ, JUNAK VELIKOG RATA: Otvorena izložba o srpskom heroju (FOTO)
Foto: Ž.M.

kruševac

GENERAL DUŠAN DODIĆ, JUNAK VELIKOG RATA: Otvorena izložba o srpskom heroju (FOTO)

Srbija -

U Narodnom muzeju Kruševac otvorena je izložba „General Dušan Dodić - junak Velikog rata“ u organizaciji Muzejske zbirke Narodnog univerziteta iz Trstenika i Zavičajnog muzeja iz Jagodine.

Na izložbi su prikazani lični predmeti i ratni dnevnik velikog herojaPrvog svetskog rata, koji je oslobodio Makedonuju, centralnu Srbiju, Vojvodinu i stgao čak do Temišvara.

General Dušan Dodić je rođen u zemljoradničkoj porodici u Milutovcu 7. februara 1883. godine, a tri razreda Gimnaziju je pohađao u Kruševcu. Njegov predak vodi poreklo iz plemena sa severa Albanije, koji je došao u Milutovac i primio pravoslavlje.

Kruševac, izložba o velikom junaku Prvog svetskog rata, general Dušan Dodić, izložba
foto: Ž.M.

Dušan Dodić je bio učesnik svih velikih bitaka u dva balkanska i Prvom svetskom ratu, u kojima su stradali njegov otac i najmlađi brat. Sa srpskom vojskom prešao je Albaniju, a nakon oporavka na Krfu, učestvovao je u proboju Solunskog fronta, septembra 1918. godine. Za pokazanu hrabrost u ratu i primerenu službu posle rata odlikovan je brojnim domaćim i stranim odlikovanjima. Na početku Drugog svetskog rata je reaktivira, bio je zarobljen i deportovan u logor Osnabrik (u Nemačkoj). U otadžbinu se nikada nije vratio, jer nije želeo, a umro je u Nemačkoj, 12. februara 1955. godine. Inače, njegova druga žena je bila iz Kruševca iz porodice Milošević i podarila mu je sina i ćerku.

Kruševac, izložba o velikom junaku Prvog svetskog rata, general Dušan Dodić, izložba
foto: Ž.M.

- Izložba „General Dušan Dodić- junak Velikog rata”, nastala je kao plod saradnje Muzejske zbirke Narodnog univerziteta Trstenik i Zavičajnog muzeja Jagodine. Bavi se likom i delom jednog pomalo zaboravljenog heroja sa početka dvadesetog veka. General Dušan Dodić je iza sebe ostavio ratni dnevnik, originalan vojnički zapis o ratnim operacijama za vreme Prvog svetskog rata i u toku proboja Solunskog fronta. Razlog što je njegova ličnost pomalo zaboravljena je ta što je on tokom Drugog svetskog rata, kada je vraćen iz penzije, bio zarobljen i deportovan u nemački logor. Ovom izložbom smo želeli da skrenemo pažnju na jednoj izuzetnog čoveka koji je oslobodio niz mesta u današnjoj Severnoj Makedoniji, pa sve do Temišvara u Rumuniji.

Inače, ovo je 20. po redu gostovanje izložbe u raznim gradovima, a prošle godine izložba je održana i u evropskoj prestonici kulture – Temišvaru, izjavila je Jelena Vukčević, organizatorka muzejskih aktivnosti Narodnog muzeja Trstenik.

1 / 7 Foto: Ž.M.

-Ova postavka sadrži određeni broj predmeta, fotografija i sve što je vezano za život generala Dušana Dodića. Dosta građe o Dušanu Dodiću nalazi se u Zavičajnom muzeju Jagodine, koja je nabavljena zahvaljujući njegovim potomcima. Njegov unuk, profesor Branko Milutinović iz Beograda, poseduje puno njegovih ličnih stvari. Spojem tih predmeta nastala je i ova izložba. Treba istći i značaj njegovog ratnog dnevnika, u kojem je detalno vojne operacije I pripreme za probojh Solunskog fronta, rekao je istoričar i muzejski savetnik Narodnog muzeja Jagodine Duško Grbović.

Učenik 6. razreda OŠ “Rade Dodić” iz Milutovca Vukašin Erac oduševio je brojnu publiku kazivanjem delova iz generalog dnevnika, a zatim je izložbu proglasio otvorenom.

Direktor Narodnog muzeja u Kruševcu Nikola Pantelić je u završnoj reči istakao da će izložba biti otvorena do 5. marta.

Kurir.rs/Ž. M.

Bonus video:

03:52

IMPRESIVNA IZLOŽBA NA KOLARČEVOJ ZADUŽBINI Od 250 pristiglih radova izabrano 25, a posetioce očekuje SPECIJALNO iznenađenje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track