DECA UČE O PROŠLOSTI: Predavanja o genocidu i značaju istorije održana u školama Sremske Mitrovice
Foto: Kurir/D.Š.

DECA UČE O PROŠLOSTI: Predavanja o genocidu i značaju istorije održana u školama Sremske Mitrovice

Srbija -

Društvene mreže su nedavno preplavile fotografije mitrovačkih mališana i njihovih roditelja kako se uz ciku, graju i veselje bezbrižno sankaju na Spomen groblju, mestu gde počiva preko 6.000 žrtava nacističkog i ustaškog terora tokom Drugog svetskog rata. Ovaj događaj je izazvao oštru reakciju Muzeja žrtava genocida, čiji su kustosi istakli da takvo skrnavljenje spomenika nije retkost u zemlji.

Gradska uprava za obrazovanje u Sremskoj Mitrovici, kako je rekla Snežana Konjević, zamenica načelnika, ova uprava je aktivno reagovala. Oni su zatražili od Muzeja žrtava genocida da organizuje "preko reda" predavanje za škole u Sremskoj Mitrovici, fokusirano na stradanje naroda Srema tokom ustaških akcija Viktora Tomića u leto 1942. godine.

Juče je u organizaciji Gradske uprave za obrazovanje Sremska Mitrovica, u saradnji s Muzejem genocida u Beogradu održano predavanje koje je imalo za cilj približavanje istorijskih događaja mlađoj generaciji i podsticanje empatije prema stradalima.

Sremska Mitrovica, predavanje
foto: Kurir/D.Š.

Snežana Konjević, zamenica načelnika Gradske uprave za obrazovanje, izrazila je zahvalnost istoričarima koji su izabrali da razgovaraju s mitrovačkim učenicima o ovoj važnoj temi. Posebno je istakla da je važno da se deci približi istorija i da se podstakne njihova svest o značaju poštovanja i sećanja na prošlost.

„Poslednjih nekoliko nedelja mogli smo da pratimo naslove koji su apostrofirali neadekvatno ponašanje dece, uglavnom osnovnoškolskog uzrasta, u smislu nepoštovanja žrtava Drugog svetskog rata koji su preminuli i sahranjeni na Spomen-groblju. Hvala direktoru Muzeja žrtava genocida što su nam preko reda održali predavanja o genocidu koji se desio u Sremu, odnosno pre svega u Sremskoj Mitrovici i da našoj deci približimo nešto što se dešavalo u, ne tako davnoj, prošlosti. Prošle nedelje su održana predavanja srednjoškolcima u svim srednjim školama, ove nedelje je to za učenike osmog razreda. Upravo ta deca ove nedelje počinju da uče o ovim događajima po nastavnom planu i programu predmeta istorija, tako da su se te dve teme poklopile. Želimo da deca podsetimo decu na ono što su stari Rimljani govorili da je istorija učiteljica života, zaista, ona to i jeste.“

Sremska Mitrovica, predavanje
foto: Kurir/D.Š.

Predavanja su održali eminentni stručnjaci, istoričari iz Muzeja žrtava genocida, a prethodno su slična predavanja organizovana i za srednjoškolce u Sremskoj Mitrovici. Bojan Arbutina, jedan od kustosa Muzeja, istakao je da je cilj ovakvih aktivnosti podizanje svesti kod dece o značaju lokalne istorije i mesta stradanja za buduće generacije.

„Cilj je da deca shvate koliko je naš narod podneo žrtava i da saznaju koliki je značaj Spomen-groblja i na koji način bi trebalo da se pristupa tim mestima. Predavanja su bila vrlo uspešna, uspeli smo da dopremo do velikog broja dece u njihovom saznavanju tih tragičnih dana i godina naše stradalničke prošlosti. Cilj je da se deca upoznaju, pre svega, sa lokalnom istorijom ovog kraja i sa time šta se dešavalo u Sremu i u Sremskoj Mitrovici u Drugom svetskom ratu, da saznaju koliki je značaj onoga što se nalazi u njihovoj neposrednoj blizini, šta mesta stradanja znače za potomke žrtava, šta znače za nas danas i šta će značiti u budućnosti za naše potomke. Razmenili smo mišljenja, razgovarali sa decom, prikazali im nov film Muzeja žrtava genocida koji se bavi stradanjem srpskog naroda u Drugom svetskom ratu i kroz tu razmenu mišljenja i znanja pokušali smo da oplemenimo njihova saznanja u cilju da steknu nova znanja, a i da postanu bolji ljudi.“

Sremska Mitrovica, predavanje
foto: Kurir/D.Š.

Održana predavanja su bila izuzetno uspešna, istakao je Arbutina, te dodao da su deca pozitivno reagovala na pristupačan način na koji im se pristupa u ovim predavanjima. Ističe se važnost podizanja svesti o borbi protiv loših ideologija i očuvanja sećanja na sve one koji su stradali u prošlosti.

Ovaj događaj predstavlja samo jedan u nizu obrazovnih programa koje Muzej genocida redovno organizuje širom Srbije, s ciljem dopunjavanja nastavnih planova i programa u školama. Uz podršku Gradske uprave za obrazovanje, ova inicijativa pokazuje značaj kontinuiranog edukativnog rada u podizanju svesti o istorijskim događajima i njihovom uticaju na savremeni svet.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track