LANČANA REAKCIJA HUMANOSTI ZA NAĐINO LEČENJE: Kikinđani sakupili tri miliona dinara
Foto: Kurir/S.U.

Bravo

LANČANA REAKCIJA HUMANOSTI ZA NAĐINO LEČENJE: Kikinđani sakupili tri miliona dinara

Srbija -

Da je Kikinda grad dobrih ljudi potvrdila je lančana reakcija humanosti. Za mesec dana prikupljena su sredstva za lečenje dvanaestogodišnje Nađe Janovan. Priča o devojčici koja ima samo jednu želju, da prohoda i trči sa drugarima, nikog nije ostavila ravnodušnim. Porodica je odlučila da pokuša sa neurorobotskim terapijama u Beogradu, koje iziskuju visoke troškove lečenja. Sredstva su potrebna za robotske terapije, medicinske aparate, kao i za fizikalne terapije. Nađa je, priča njena majka Nada, rođena sa tumorom na kičmenoj moždini:

Nađa Janovan, Kikinda
foto: Kurir/S.U.

- Operisala se kad je imala osam meseci. Ovo je sad borba za lečenjem posledica, prvenstveno, skolioze, pareze, paraplegije i neuroloških problema. Nađa je uvek nasmejana i raspoložena. Puno nam je srce što je u proteklih mesec dana odziv sugrađana zaista bio velik. Javljale su se firme i pojedinci, skoro svakodnevno- rekla je Nada. Nadovezao se Vojislav, devojčicin otac:

Nađa Janovan, Kikinda
foto: Kurir/S.U.

- I naša je najveća želja da Nađa jednog dana ne mora više da koristi pomagala. Ona je vedra, pozitivnog duha i hrabra. Sredstva su se prikupljala preko fondacije “Budi human”. U Kikindi je prikupljanje sredstava krenulo nakon svirke u "Bifeu 67". Ređale su se humanitarne akcije, stizale uplate i sms poruke, pa je i celokupan prihod od prodatih karata subotnje rukometne utakmice između "Kikinde Grindex" i "Kolubare" iz Lazarevca prosleđen Nađi. I onda nas je dan ranije, neočekivano, posetio Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde. Posetu nismo očekivali, a još manje sumu koju je za lečenje naše ćerke obezbedila lokalna samouprava. Sa ovom donacijom smo uspeli da sakupimo tri miliona dinara. Supruga i ja nismo očekivali da će se za mesec dana prikupiti toliki novac. Hvala svima- rekao nam je Vojislav.

Nađa Janovan, Kikinda
foto: Kurir/S.U.

Nađa ima samo jednu želju

Imam samo jednu želju, da prohodam - poručila nam je Nađa.

Dvanaestogodišnja devojčica nikada nije samostalno hodala. Ona ima spazam u levoj nozi, koji koči druge mišiće. Dan robotske terapije košta 28.000 dinara. Novac je potreban i za kupovinu RSQ aparata. Roditelji kažu da su stimulator mišića već isprobali, a služiće za obaranje tonusa, odnosno spazma u levoj nozi. Nađa će u Beograd, na dalje lečenje, otići 3. juna. U međuvremenu, vežba u jednoj kikindskoj ambulanti za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju.

Bonus video:

02:39

HUMANOST NA DELU! Đaci sportske gimnazije napravli humanitarnu predstavu za svog druga Ogija koji boluje od leukemije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track