OVAKO NEŠTO NIKAD NISMO VIDELI! MRTVE VRANE NA SVE STRANE Stručnjaci u šoku: Trovanje životinja je krivično delo (FOTO)
Foto: Kurir/S.U.

u nakovu kod kikinde

OVAKO NEŠTO NIKAD NISMO VIDELI! MRTVE VRANE NA SVE STRANE Stručnjaci u šoku: Trovanje životinja je krivično delo (FOTO)

Srbija -

Dan nakon što je Ranko Samardžija, pčelar iz Nakova, alarmirao javnost o velikom pomoru vrana, već u nedelju ujutru, na lice mesta stigli su predstavnici Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Imali su šta i da vide.

- Nažalost, dosad smo videli razne slučajeve trovanja životinja, ali ne i ovako nešto. Pogranični deo atara prema Rumuniji, bukvalno je posut mtvim pticama, gačcima i čavkama. Ima ih od rubnog dela sela, pa dalje u ataru, a najviše u šumici nedaleko od Rankovih košnica. Ko god je ovo uradio nema ni duše, ni srca ni mozga - izričit je Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica. Prema svemu što su videli, ornitolozi nemaju dilemu. U pitanju je trovanje:

Ptica
foto: Kurir/S.U.

- Ovde skoro da nema živog sveta. I to malo ptica koje leže na zemlji ili su na granama, sigurno će uginuti. Bespomoćno teturaju ili leže. Ne mogu da pobegnu ni da polete. Imaju neke nerve simtome. Jasno je da je u pitanju neko teški agens. Gačac je lovostajem zaštićena vrsta, a lov je dozvoljen od avgusta do marta. Trovanje životinja je krivično delo. Tu sad policija i tužilaštvo treba da reaguju po službenoj dužnosti. Na lice mesta izašla je policijska patrola. Leševi ovih ptica moraju da odu na neku analizu. Mislim i da meštani Nakova moraju da znaju ko im truje životinje - kategoričan je Ružić.

1 / 4 Foto: Kurir/S.U.

Priča da su u ovu šumicu ptice došle da prespavaju i samo popadale:

- Ima i mrtvih ptica koje vise na granama. Predstavnici Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije dosad su izbrojali više od 400 uginulih ptica. Sigurno ih ima znatno više. U ovom jadu i čemeru, jedan prizor nas je obradovao, istovremeno i zabrinuo:

- Svega nekoliko kilometara od Nakova, prema granici sa Rumunijom, videli smo orla krstaša kako pravi gnezdo. Orao krstaš će stradati ako bude pojeo otrovanu pticu. Jedva smo došli do situacije da imamo desetak parova. Orlovi se vraćaju, a mi ih ovako dočekujemo. Orao krstaš je simbol sa nacionalnog grba - kaže Ružić.

Ptica
foto: Kurir/S.U.

Stručnjake Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije do dela atara koji vrvi od uginulih ptica odveo je Ranko Samardžija iz Nakova:

- Ponoviću da ni ja nikada ranije nisam video ovako tužan prizor. Žalosno je gledati ptice koje umiru pred našim očima. Šta se tačno desilo još uvek ne znamo. Verovatno će se neko ustanoviti šta se desilo. Ovde su stručni ljudi- kaže Samardžija.

Bonus video:

01:15

Trovanje mačaka u Prokuplju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track