ODAKLE SI? S "KRILA": Spomen-obeležje po kome su meštani dali ime jednom delu Laćarka
Foto: Kurir/D.Š.

spomen-obeležje

ODAKLE SI? S "KRILA": Spomen-obeležje po kome su meštani dali ime jednom delu Laćarka

Srbija -

Laćarak ima mnogo zanimljivosti kao što je ambar iz 19. veka, crkva Svetog Arhangela Gavrila koja je izgrađena oko 1760. godine, a jedna od najvećih zanimljivosti Laćarka jeste Spomen obeležje, krilo.

Za Laćarce, "Krilo" nije samo spomenik, već deo njihove svakodnevice. Ovaj simbol nije samo mesto za održavanje sećanja, već i okretnica koja povezuje generacije i zajednicu. "Krilo" je mesto gde se mladi sastaju, gde putnici čekaju autobuse za školu, ali pre svega, gde se čuva sećanje na hrabre borce koji su dali svoje živote za slobodu.

Svi u Laćarku znaju za ovo Spomen obeležje, čak su i ovaj deo Laćarka nazvali po ovom obeležju, pa ga nezvanično svi u ovom mestu zovu “Krilo”.

“Krilo” je za mlađe generacije, a i one koji su završavali školu, a ovde polazili ili prolazili, okretnica gde oni gradskim autobusom putuju u školu u Sremsku Mitrovicu.

Okretnica ili kako srednjoškolci vole to da nazivaju “kruženje” služi srednjoškolcima sa mesečnim kartama da, pogotovo u zimskim danima da ne stoje na stanicama i čekaju autobus nego jednostavno pređu na drugu stanicu koja vodi ka Spomen obeležju krila i tu naprave “krug” dok putuju u svoje škole.

Podignuto osamdesetih godina prošlog veka, a obnovljeno 2013. godine, "Krilo" predstavlja omaž hrabrim pilotima koji su stacionirani krajem Drugog svetskog rata na aerodromu Laćarak. Njihova hrabrost i žrtva neće biti zaboravljene, jer se ovo spomen obeležje uzdiže kao simbol sećanja na njihovu hrabrost i posvećenost borbi za slobodu.

Uz lik vojnog aviona sa petokrakom, ispod kojeg stoji posebno osmišljen tekst, "Krilo" se uzdiže kao simbol poštovanja prema poginulim vazduhoplovcima 421. jurišnog puka avijacije NOV Jugoslavije i 165. eskadrile jurišnog puka avijacije Crvene armije Sovjetskog Saveza. Ovaj spomenik predstavlja snažan podsetnik na hrabre borce koji su se žrtvovali na proboju Sremskog fronta protiv snaga fašističkog okupatora.

Proboj Sremskog fronta zauvek je ostao urezan u istoriju Srbije kao jedna od najkrvavijih bitaka Drugog svetskog rata na ovim prostorima. Borba koja je trajala 175 dana, od 21. oktobra 1944. do 12. aprila 1945. godine, ostavila je dubok trag u sećanjima i srcima mnogih. U teškim i krvavim borbama, na snegu i vetru, poginulo je oko 13.500 jugoslovenskih vojnika, dok su na neprijateljskoj strani živote izgubili mnogi vojnici.

U Laćarku, "Krilo" nije samo spomenik, već deo njihovog identiteta i ponosa. Njegova simbolika i značaj ostaju neprolazni, podsećajući sve nas na važnost očuvanja sećanja i poštovanja prema hrabrim herojima iz prošlosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track