NAPRAVI SVE ŠTO VIDI Miladin batalio posao u struci i od hobija napravio posao: Sve je počelo kad ga je panj podsetio na lava FOTO
Foto: Kurir/Z.G

NAPRAVI SVE ŠTO VIDI Miladin batalio posao u struci i od hobija napravio posao: Sve je počelo kad ga je panj podsetio na lava FOTO

Srbija -

Samouki drvodelja Miladin Lekić u svom ateljeu u Braneškom polju u zlatiborskom selu Šljivovica neumorno radi i svojom kreativnošću zaokuplja veliku pažnju. Motornom testerom, dletom, čekićem i turipijom može da napravi sve što vidi.

Ovih dana je završio figuru "tri prsta".

- Figra je visoka dva metra. Radio sam je oko dvadesetak dana po narudžbi vlasnika restorana "Šumski mir" između Šapca i Rume. Figura je rađena iz jednog dela od hrasta – kaže Miladin.

Miladin Lekić, selo Šljivovica, Braneško polje, Drvodelja
foto: Kurir/Z.G

Miladin je po struci automehaničar i u struci je radio tri godine. A jednog dana 1998. godine u dvorištu je video panj koji ga je podsetio na lava, uzeo dleto i krenuo da ga oblikuje. Tako je ne sluteći da će mu to kasnije biti i životni posao, krenuo u oblikovanje drveta. Posle su nastali razni duborozi, ikone, poneki drveni seljak. I 2001. godine otvorio je svoju radionicu-atelje gde je počeo profesionalno da se bavi oblikovanjem drveta.

Miladin Lekić, selo Šljivovica, Braneško polje, Drvodelja
foto: Kurir/Z.G

- Oko 70 posto drveta obradim motornom testerom, a onda uzimam dleto, čekić i turpiju. Polako i strpljivo se radi svaki detalj. Najteže je na skulpturi dočarati lice, od izraza do emocije. Pri tome, rad u drvetu dosta je teži i zahtevniji od drugih tehnika, jer tu nema prostora za neku popravku. Na primer, uradio sam više figura patrijarha Pavla, sve po porudžbini. Veliki sam poštovalac njegovog lika i dela, a poseban je izazov dočarati jednu takvu ličnost koja je oličenje duhovnosti, skromnosti, dobrote, inteligencije. Poslednju skulpturu patrijarha sam uradio za čoveka iz okoline Kragujevca – kaže Miladin.

Miladin Lekić, selo Šljivovica, Braneško polje, Drvodelja
foto: Kurir/Z.G

Uradio je Miladin i Čiča Dražu.

- Takođe sam uradio nekoliko sklutpura Čiča Draže po narudžbini. I oko njega je bilo malo zahtevniji rad, jer ima dosta detalja – kaže Miladin.

1 / 17 Foto: Kurir/Z.G

Uglavnom radi po narudžbi, a kaže da je malo teže doći do materijala. Za izradu koristi hrast, orah i dud.

- Teško je doći do dobrog hrasta, a naročito uraditi veliku figure iz jednog dela. Zato sam mnoge i odbio. Drugi, naročito turisti, svrate i kupuju kao suvenire “seljake”, koji su visine 30 cm. Najveća figura od 2,5 m koju sam uradio je seljak, i nešto manji njegov konj, koji predstavljaju “Zlatiborski brzi voz” i nalaze se u centru Zlatibora. Za mene je najdraža “žena sa zmijom”, koju sam uradio među prvim figurama, i ona nije za prodaju – kaže Miladin.

Pošto mnoge od figura - seljaci, medvedi, orlovi, lavovi i druge, stoje napolju, Miladin preporučuje da se bar jednom godišnje premažu sandolinom na bazi voska.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track