U CILJU PRIKUPLJANJA SREDSTAVA ZA LEČENJE UNE (11) IZ KRALJEVA Priređeno poetsko - muzičko veče: "Ništa nije vredno dečje suze"
Foto: Humanitarna fondacija „Budi human“

U CILJU PRIKUPLJANJA SREDSTAVA ZA LEČENJE UNE (11) IZ KRALJEVA Priređeno poetsko - muzičko veče: "Ništa nije vredno dečje suze"

Srbija -

KRALJEVO - U cilju prikupljanja sredstava za lečenje jedanaestogodišnje sugrađanke Une Bihorac, u restoranu „Tomina koliba“ u Kraljevu, priređeno je poetsko - muzičko veče pod nazivom „Lekovita poezija za našu Unu“.

Inicijator, pesnik Vladan Milićević, govorio je stihove iz svoje prvoobjavljene knjige „Mrlja Preverovog mastila“, nastupio je bend „Acustico“, a specijalni gost, koji je kazivao svoje stihove, bio je pesnik Miloš Milišić, pomoćnik gradonačelnika grada Kraljeva za kulturne manifestacije.

Citirajući Dostojevskog da „ništa nije vredno dečje suze, još ako je to dete bolesno, onda je naša sveta dužnost da uradimo sve da pripomognemo, koliko možemo, a Bog će svakako više pomoći od nas da se dete izleči“, Milišić je istakao da, zahvaljujući Vladanu Milićeviću, koji je sličan događaj organizovao i u Čačku, za pomoć jednom njihovom sugrađaninu, Kraljevčani su se okupili na ovoj večeri da, uz pomoć poezije, najlekovitijih reči, pokušaju da pomognu i prikupe sredstva za Unu.

Uz to, na svojevrsnoj aukciji, ponuđena je i ikona Belog anđela u duborezu, koju je uradio otac Vladana Milićevića, Radoje Milićević, a novac od njene prodaje je takođe za pomoć jedanaestogodišnjoj sugrađanki.

Osim brojnih Kraljevčana, koji su kupovinom ulaznice, ali i dodatnim novčanim prilozima, učestvovali u ovoj humanitarnoj večeri, koji su popunili sva mesta u restoranu, događaju je prisustvovao i gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić, sa saradnicima.

Una Bihorac
foto: Humanitarna fondacija „Budi human“

Od juna 2013. godine, od prvog dana života, Kraljevčanka Una Bihorac bori se da preživi. Vesela i hrabra devojčica, čvrsta u nameri da se bori za svoje ozdravljenje, Una jedanaest godina bije bitke i pobeđuje.

Uni je dijagnostifikovan redak sindrom artrogripoze, srčana mana, tortikolis, iščašenje kukova, teško oštećenje sluha, da bi se kasnije dijagnoze samo dodavale. Preživela je sepse, ali sa posledicama, upale pluća.

Uz pomoć dobrih ljudi, uspela je da, pored svih loših prognoza, nekako stane na svoje noge. Ugrađen joj je kohlearni implant, uz pomoć koga je počela da čuje, ali je ponovna sepsa ugasila sve funkcije. Ipak, borba se nastavlja, sledi operacija srca. Zbog lošeg imuniteta, neophodni su joj suplementi i vitamini, brojni stalni tretmani, rehabilitacije, fizikalne terapije, itd., kako bi nastavila da napreduje i uspešno se bori.

Za Kraljevčanku Unu Bihorac novčana sredstva prikuplja i Humanitarna fondacija „Budi human“ - Jednaka šansa za sve, na čijem zvaničnom sajtu se nalaze informacije u vezi sa mogućnostima i načinom uplate novca.

Kurir.rs/J.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track