BOGATIJI ZA 150 NOVIH STABALA: Loznica uvećava "gradska pluća"
Foto: Kurir/T.Ilić

BOGATIJI ZA 150 NOVIH STABALA: Loznica uvećava "gradska pluća"

Srbija -

LOZNICA – Lozničani žele da njihovi parkovi i ulice budu što zeleniji, da grad ima što više stabala, a na seču svakog dreveta reaguju sa negodovanjem. Tako je bilo i nedavno kada je posečen drvored od tridesetak topola duž šetališta pored rečice Štire uz obrazloženje nadležnih da su bila ‘‘bolesna’‘ i ‘‘prestarela’‘, ali i da će ih zameniti nove sadnice što se i dogodilo.

Loznica
foto: Kurir/T.Ilić

U samo nekoliko poslednjih dana, na više mesta u gradu, radnici gradskog zelenila lozničkog KJP ‘‘Naš dom’‘ posadili su ukupno 151 sadnicu lišćara i četinara. Najviše sadnica, njih 50, je kod OŠ ‘‘Jovan Cvijić’‘,39 pored Štire, gde su bile topole, deset više nego što je tu posečeno, Omladinskom parku na Lagatoru 24, a nova stabla narednih godina rašće i kod stanice Saobraćajne policije, porti Crkve Pokrova Presvete Bogorodice i u Tršiću. Reč je o sadnicama orjentalne trešnje, piramidalnog hrasta lužnjaka, jasena, javora i još nekoliko vrsta. Ovo je početka ovogodišnje sadnje što se tiče ‘‘Našeg doma’‘ koji je lani na području Loznice posadio oko 600 sadnica, a toliko je planirano i do kraja ove godine. Iz lokalnog budžeta godišnje se za ozelenjavanje grada izdvaja oko tri miliona dinara kako bi bio što veća zelena oaza i dobio što snažniju ‘‘fabriku’‘ kiseonika.

Inače, u proseku je poslednjih nekoliko godina Loznica svake bogatija za oko hiljadu sadnica stabala godišnje, a cilj je da ih bude što više i da se sade one koje imaju duži životni vek.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track