ISPRAVKA: Milosrdni anđeo nikad nije bio zvaničan naziv za NATO bombardovanje
Foto: Privatna Arhiva

da se nikad ne zaboravi i nikad ne oprosti

ISPRAVKA: Milosrdni anđeo nikad nije bio zvaničan naziv za NATO bombardovanje

Srbija -

ISPRAVKA: Iako je u prvobitnoj verziji ovog teksta pomenut izraz "Milosrdni anđeo", fekt čekeri iz Raskrinkavanja.ba podsetili su nas da to nikada nije bio zvanični naziv NATO bombardovanja Jugoslavije.

U zvaničnim dokumentima NATO-a nema pomena pojma “Milosrdni anđeo”, navodi ovaj sajt, i nije jasno kako je tačno nastao ovaj izraz.

Jedno moguće objašnjenje pojma “milosrdni anđeo” dolazi od pretpostavke da je naziv američke komponente koja je činila NATO operaciju “saveznička sila” pogrešno preveden. Američka komponenta nosila je naziv “Noble Anvil”, što se prevodi kao “plemeniti nakovanj”.

Bomba je tačno u 13.45 pogodila stambenu zgradu, mesaru i prodavnicu auto-delova usred Novog Pazara, tog dana poginulo je 11 Novopazaraca, a 12 je ranjeno. Ne sluteći šta se sprema tog dana Vladan i mali Marko izašli su da prošetaju...

Dvogodišnji mališa Marko Simić, dečačić je koji će ostati upamćen kao jedna od najmlađih žrtava NATO bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije.

Nastradao je u naručju svog tate Vladana 31. maja 1999. godine, oko pola dva popodne, u bombardovanju stambene zgrade u Novom Pazaru.

Stradao u tatinom zagrljaju...

foto: Privatna Arhiva, Mali Marko sa ocem Vladanom na proslavi 2. rođendana

Pre 25 godina, dvogodišnji Marko, poginuo je od NATO bombe usred Novog Pazara, u očevom naručju. Istovremeno je zagrljen sa sinom stradao i tata Vladan.

foto: Zoran šaponjić

NATO bomba je tačno u 13.25 sati pogodila stambenu zgradu u centru grada, mesaru, prodavnicu auto-delova i tom prilikom poginulo je 11 Novopazaraca, a 12 je povređeno.

Ne sluteći šta se sprema tog dana Vladan i mali Marko izašli su da prošetaju, svratili su do Dejanove i Vladanove prodavnice auto-delova u centru Pazara, u trenutku kada je pala bomba Vladan je u rukama držao malog Marka...

foto: Privatna Arhiva

"Ne mogu Marka da zamislim kako bi izgledao danas, kao momčinu..."

"Ne mogu Marka da zamislim kako bi izgledao danas, kao momčinu...Sećam se, Vladan i ja pravili smo travnjak oko kuće, on je trčkarao okolo, čavrljao: „Tata i striko sade travu da nam bude lepo“, ispričao je pre 9 godina za Kurir Markov stric, a Vladanov brat Dejan.

Marko bi danas imao 27 godina. Imao bi devojku, posao, završenu školu, a možda i svoje dete...

NATO agresija na SRJ počela je 24. marta oko 19.30, po naređenju tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane, a vlada u Beogradu iste noći je proglasila ratno stanje.

Tokom tih 78 dana uništeno je oko 50 odsto proizvodnih kapaciteta zemlje, uglavnom u Srbiji.

Prema domaćim podacima, stradalo je više od 2.500 ljudi, a ranjeno pet puta više.

Bombardovanje je završeno 10. juna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track