OKO 300 RADNIH MESTA OD 22 POSLODAVCA: Treći put održan Sajam zapošljavanja i obrazovanja u Loznici
Foto: T.Ilić

OKO 300 RADNIH MESTA OD 22 POSLODAVCA: Treći put održan Sajam zapošljavanja i obrazovanja u Loznici

Srbija -

Na jednom mestu u Sportskom centru ‘’Lagator“, treći put je održan Sajam zapošljavanja i obrazovanja, sve u organizaciji lozničke filijale Nacionalne službe zapošljavanja (NSZ).

Ovoga puta učestvovala su 22 poslodavca koji su ponudili od 250 do 300 radnih mesta različitih obrazovnih profila i stepena stručne spreme, a ponuda je bila veoma ’’šarena’’, od alatničara, magacionera, zavarivača, pica majstora do menadžera i inženjera raznih profila.

Prema rečima Zorana Milovanovića, v. d. direktora, lozničke filijale NSZ, pozvano je više od 1.600 osoba sa evidencije nezaposlenih, a osim stranih kompanija sa ponudom su izašli i domaći poslodavci. Ponovo su bili prisutni Ministarstvo odbrane i Regionalna razvojna agencija, a sve četiri lozničke srednje škole, Gimnazija "Vuk Karadžić", Srednja ekonomska, Tehnička škola i SŠ ‘’Sveti Sava", imale su štandove na kojima su učenici osmog razreda mogli videti ko koje smerove nudi.

Sajam zapošljavanja i obrazovanja u Loznici, Loznica
foto: T.Ilić

- Na prošlogodišnjem sajmu u Loznici učestvovalo je više od 1.500 nezaposlenih sa evidencije NSZ, a njih 309 zaposlilo se u periodu od šest meseci. Sada smo ih pozvali više od 1.600 i nadamo se da će i ovaj sajam dati dobar efekat. U poslednje tri godine prepolovili smo broj nezaposlenih na području lozničke filijale NSZ. Konkretno, u Loznici su na evidenciji 3.804 nezaposlena, privremeno sprečenih je oko 300, a ukupno 7.700 na podrčuju cele naše filijale koja obuhvata i Mali Zvornik, Krupanj i Ljuboviju. Samo u Loznici je pre tri godine bilo 8.700 nezaposlenih, a u celoj filijali 12.800. Realno je da za koju godinu Loznica neće moći da ponudi poslodavcima potrebnu radnu snagu i zato smo zvali škole da vide šta se traži i da obrazuju potrebne kadrove – kaže Milovanović.

Sajam zapošljavanja i obrazovanja u Loznici, Loznica
foto: T.Ilić

Ističe značaj dolaska osmaka i učenika završnih razreda srednjih škola jer jedni mogu videti šta da upišu, a drugi šta je aktuelno na tržištu radne snage i šta će biti u narednih pet godina. Milovanović je ukazao na veliku podršku gradske uprave koja je organizovala prevoz đaka sa seoskog područja tako da su učenici osmih razreda svih lozničkih škola mogli videti šta nude srednje škole. Inače, kaže i da je održavanje Sajma zapošljavanja i obrazovanja, da se na jednom mestu nađu učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola, nezaposleni i poslodavci, loznički ‘’recept’’ i očekuje da bude redovan i ubuduće.

Sajam zapošljavanja i obrazovanja u Loznici, Loznica
foto: T.Ilić

Nezaposleni su obilazili štandove, gledali ponude, popunjavali prijave, sa većom ili manjom nadom da će naći radno mesto u stilu ako ‘’ne pokušam, neću ništa ni naći’’. Mladi su bili brojniji, nasmejaniji i opušteniji razgledajući šta koja škola nudi i sa kog smera će najpre doći do prve plate.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track