ULAGANJE U BUDUĆNOST: Konkurs za gradske nagrade u Loznici
Foto: Shutterstock

ULAGANJE U BUDUĆNOST: Konkurs za gradske nagrade u Loznici

Srbija -

LOZNICA – Najbolji loznički učenici i studenti i ove godine dobiće novčanu podršku Grada Loznice kroz dodelu gradskih nagrada. Konkurs je objavljen juče i traje do 25. aprila, saopšteno je iz lokalne samouprave. Uslovi konkursa isti su kao i prethodnih godina, a u budžetu je, prema nezvaničnoj informaciji iz gradske uprave, u tu svrhu predviđeno oko petnaest miliona dinara.

Odluku o raspisivanju javnog poziva za dodelu gradske nagrade donelo je Gradsko veće ove sedmice, a kako je rekao gradonačelnik Vidoje Petrović, Loznica će i ove godine nagraditi najbolje i najuspešnije đake i studente.

- Želimo da zajedno nastavimo graditi budućnost zasnovanu na znanju i obrazovanju. Ulaganje u obrazovanje naše dece je ulaganje u budućnost – istakao je on.

Za osnovce i srednjoškolce, potrebno je osim da su državljani Srbije, sa prebivalištem na teritoriji Loznice najmanje tri godine pre prijavljivanja na konkurs, i da su u prošloj školskoj godini osvojili jedno od prva tri pojedinačna mesta na državnom ili međunarodnom takmičenju koje je u kalendaru Ministarstva prosvete. Uslovi su slični i za učenika osnovne Muzike škole, s tim da je potrebno da su na takvim takmičenjima osvojili prvo mesto. Što se tiče studenata neophodno je da pohađaju državni fakultet, da su na budžetu, sa prosečnom ocenom najmanje devet tokom osnovnih studija, nisu gubili godinu i nisu apsolventi. Za ovu podršku grada mogu konkurisati i studenti Romi koji su socijalno ugroženi i ispunjavaju određene uslove, a šansu od prošle godine imaju i studenti sa invaliditetom. Za njih je jedan od uslova da nisu ponovili nijednu godinu, osim u slučaju bolesti, a da su oni koji su prva godina studiranja tokom sve četiri godine srednje škole imali opšti uspeh od najmanje 4,50. Od pretprošle godine učeničke i studentske gradske nagrade uvećane su za po dve hiljade dinara – za studente sa deset na 12 hiljada, a đake sa pet na sedam hiljada dinara. Prošle godine gradsku nagradu dobila su 52 učenika i 92 studenata, a za njih je u lokalnom budžetu bilo predviđeno 14,7 miliona dinara.

U Loznici ovakvo nagrađivanje traje od 2000. godine i do sada je podršku dobilo ukupno oko 2.850 učenika i studenata.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja