TRINAEST GODINA MUZEJA JEZIKA I PISMA: Manifestacija u Tršiću - Vukovom rodnom selu
Foto: T.I.

TRINAEST GODINA MUZEJA JEZIKA I PISMA: Manifestacija u Tršiću - Vukovom rodnom selu

Srbija -

Program ‘’Jezik u (ne)materijalnom kulturnom nasleđu’’ u Muzeju jezika i pisma u Tršiću, povodom obeležavanja trinaest godina njegovog rada, biće održan u ponedeljak od 12 časova, saopšteno je iz lozničkog Centra za kulturu ‘’Vuk Karadžić’’.

Predavanje o etnolingvistici "Kako reči menjaju značenje kroz vreme" održaće doc. dr Katarina Begović, profesorica sa Katedre za srpski jezik sa južnoslovenskim jezicima Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a profesorica Nevena Mitrović će zajedno sa učenicima Gimnazije "Vuk Karadžić" kroz jezičku radionicu ‘’Od A do Š“ na kreativan način istražiti semantička i simbolička značenja našeg jezika.

- Ova godina je važna zbog obeležavanja značajnih godišnjica koje su uticale na razvoj našeg jezika i pisma kroz rad Vuka Stefanovića Karadžića. Obeležavanje Dana Muzeja jezika i pisma istovremeno će biti i podsećanje na 160 godina od Vukove smrti i 210 godina od izdavanja Vukove ‘’Pismenice“ i ‘’Pjesnarice“, koje su 1814. godine označile zvaničan početak borbe za narodni jezik kao književni – navode iz Centra za kulturu.

Muzeja jezika i pisma, otvoren je 2011. godine u Tršiću u okviru obeležavanja Godine knjige i jezika. To je prvi muzej u Srbiji koji se stara o očuvanju nematerijalne kulturne baštine, a prilagođen je interakciji sa posetiocima i mesto je održavanja različitih programa tokom godine.

Bonus video:

02:26

Kako društvene mreže utiču na pismenost kod mladih?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track