BRAVO LJUDI! MEŠTANI SAMI UREĐUJU ŠKOLU U PROKUPAČKOM SELU: Želja im je da deca imaju što bolje uslove i spremni su da pomognu
Foto: Privatna Arhiva

BRAVO LJUDI! MEŠTANI SAMI UREĐUJU ŠKOLU U PROKUPAČKOM SELU: Želja im je da deca imaju što bolje uslove i spremni su da pomognu

Srbija -

PROKUPLJE - Grupa mladih ljudi iz prokupačkog sela Donja Stražava od početka godine je tri puta dobila novac za obnavljanje školske zgrade iz fondacija. Želja im je da deca imaju što bolje uslove i spremni su da pomognu koliko mogu. Kako kaže Boban Tasković, jedan od tih ljudi, sva tri puta su dobili sredstva preko Fondacije „Ana i Vlade Divac“. I tu neće stati.

- Nama je cilj da sva deca i svi predškolci budu ovde, da ostanu na kraju da žive u selu. Zato smo odlučili da pomognemo koliko možemo da škola bude što bolja- priča Tasković.

Tako su po prvom projektu dobili novac za mobilni koš i lopte za razne sportove. Zatim je usledio drugi projekat kojim su zamenili ulazna vrata na školskoj zgradi i jedna prozor. Na kraju, treći projekat je obezbedio opremu i igračke za predškolce.

1 / 5 Foto: Privatna Arhiva

- U ovoj školi je oko 50 đaka i predškolaca. Naše selo je veliko. Ipak, skoro desetak mališana roditelji voze u matičnu školu u Prokuplju. Kako bi se sa tom praksom prestalo, odlučili smo da uradimo ono što je u našoj moći. Deca su srećna, vidi se po njima da im sva ova oprema znači- priča Tasković.

I tu neće stati. Plan im je da se sada posvete nekom većem projektu i obezbede puno toga.

Ova škola pripada prokupačkoj Osnovnoj školi „9.oktobar“ . U njoj su đaci od prvog do četvrtog razreda osnovne škole i predškolska grupa. Pre par godina uz pomoć Narodne biblioteke „Rade Drainac“ obnovljena je, odnosno posle mnogo godina ponovo otvorena biblioteka.

Jeste da još puno toga treba da se uradi, ali ovi entuzijasti ne čekaju ni na koga, već su sami rešili da se aktivno uključe i svojoj seoskoj školi daju nov sjaj!

Kurir.rs/B.R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track