ONE SU KIČMA ZDRAVSTVA: U Loznici obeležen Međunarodni dan medicinskih sestara, dodeljeni Zlatni i Srebrni znak (FOTO)
Foto: Kurir/T.I.

ONE SU KIČMA ZDRAVSTVA: U Loznici obeležen Međunarodni dan medicinskih sestara, dodeljeni Zlatni i Srebrni znak (FOTO)

Srbija -

Centralna akademija povodom 12. maja Međunarodnog dana medicinskih sestara održana je juče u lozničkom Zdravstvenom centru, a domaćin skupa bilo je Udruženje medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Loznice. Na svečanosti su tradicionalno uručena priznanja "Zlatni znak" najboljim medicinskih sestrama Srbije i "Srebrni znak" njihovim najboljim koleginicama iz Loznice za dosadašnji rad i doprinos u zdravstvenoj nezi.

Prema rečima Radmile Nešić, predsednice Saveza udruženja zdravstvenih radnika Srbije, 30 miliona medicinskih sestara sveta slavi svoj dan koji ima retko koja profesija.

1 / 5 Foto: Kurir/T.I.

- To govori da smo jako značajni i da se stalno moramo podsećati da smo kičma zdravstvenog sistema, da se bez nas ne može i da će nedostatak sestara, koji postoji ne samo kod nas nego i u svetu, ozbiljno ugroziti zdravlje pacijenata. Radimo ne samo najbolje što umemo nego i najodgovornije što znamo, imamo nešto što druge profesije možda nemaju, veliku ljubav, veliku empatiju, požrtvovanje, veliku dozu razumevanja prema čoveku, naročito bolesnom, i nesebično dajemo sebe. Toliko da smo za vreme kovida bile u prvim redovima i to platili strašno velikom cenom, 115.000 medicinskih sestara sveta je tada izgubilo život. Volela bih da sve medicinske sestre, ne samo naše u Srbiji, shvate svoju vrednost i zalažu se za obrazovanje i priznavanje obrazovanja – kazala je ona i saopštila da je rukovodstvo Evropske federacije sestara poslalo čestitku sa željom da ‘‘nas bude više, da budemo zdravije, da možemo pacijentima da damo ono što najbolje znamo, negu, brigu o njima, da ih možemo vratiti porodicama’‘.

Milka Blagojević, predsednica Udruženje medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Loznice, rekla je da je Loznica, prvi put domaćin ovakvog skupa i pozdravila brojne goste pre uručivanja priznanja dok je u ime Grada Loznice medicinskim sestrama njihov dan čestitao zamenik gradonačelnika Petar Gavrilović. Dobitnici ‘‘Zlatnog znaka’‘ su sestre Sanja Knežević iz Beograda, Tamara Jović i Milijana Žikić zaposlene u Nišu, Lozničanka Slavica Savić koja radi u Šapcu, Aleksandra Perović iz Zaječara, i medicinski tehničar Siniša Aćin iz Zrenjanina. Za dosadašnji rad priznanje ‘’Srebrni znak’’ pripalo je Dragici Vučetić, Ljiljani Pavlović, Dobrili Lazić Mićanović, Gordani Vasiljević, Slavici Marinković, Zorici Lukić, Ljiljani Petrović Nedeljković i medicinskom tehničaru Vladimiru Gligoriću, zaposlenima u lozničkom Zdravstvenom centru.

Međunarodni dan medicinskih sestara obeležava se širom sveta 12. maja, na godišnjicu rođenja Florens Najtingejl, britanske medicinske sestre, koja se smatra osnivačem moderne medicinske prakse.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track