Palma oženi Jovanču, slavi cela Jagodina

Palma oženi Jovanču, slavi cela Jagodina

Srbija -
Čak su i odbornici posle pet minuta prekinuli sednicu i otišli na svadbu

JAGODINA - Sednica Skupštine grada Jagodine, kojoj je predsedavao Dragan Marković Palma, trajala je danas svega pet minuta, posle koje su se odbornici, na čelu sa Markovićem uputili u zoo-vrt "Tigar", gde su, simbolično, prisustvovali zvaničnoj "ženidbi" medijski najpopularnijeg stanovnik (Zoo) vrta u Jagodini, muške žirafa Jovanča.

Na dnevnom redu sednice bilo je šest tačaka, pet je usvojeno jednoglasno, a u jednoj je jedan odbornik bio protiv.

Na dnevnom redu je bila Odluka o dodeli društvenih priznanja grada za 2012. godinu, Odluka o socijalnoj zaštiti, Predlog odluke o organizaciji gradske uprave, Odluka o prihvatanja stvarnog stanja izgrađenih ulica, Prelog plana odbrane od poplava i Predlog rešenja o davanju saglasnosti na izmene i dopune Statuta Narodne biblioteke u Jagodini.

Životna saputnica Jovanče, žirafa Ema, stara sedam i po godina, stigla je iz zoo-vrta Beograd, kao poklon Vuka Bojovića i od Jovanče je starija pet godina, ali se nije do sada telila, izjavio je upravnik ZOO vrta, veterinar Vlada Jovanović.On je podsetio da se žirafe pare "ležeći ili stojeći" a nose devet meseci.

Pre puštanja "mladenaca" iz štale, Marković je novinarima i odbornicima u zoo-vrtu izjavio da se danas realizuje obećenje koje je dao prošle nedelje, da će oženiti Jovanču.

"To obećanje sam dao jer je bilo najavljeno da će se u Beogradu nešto desiti, neke parade, izložbe, a pošto je poznato da sam ja human čovek i da se zalažem za ljudska prava, a siguran sam da ljudska prava nisu prekršena kod onih koji stalno pričaju kako im neko nešto zabranjuje, obećao sam ženidbu Jovanče i ispunio", rekao je Marković.

Naravno niko im ništa na brani da rade u četiri zida i šta god žele, dodao je Marković i istakao da "čuveni Jovanča nije poklon Vlade".

"Kako je Jovanča postao polno zreo, dogovorili smo se da ga ženimo, obezbedili smo mu devojku, koju smo dobili od zoo-vrta Beograd od gospodina Vuka Bojovića, kome se zahvaljujem na poklonu", rekao je Marković i istakao da je "siguran da Vuk najveću zahvalnost ima od Jovanče".

Milina ih je gledati kako se vole, nežno gledaju, paze, "a mi u Jagodini ne samo da se zalažemo protiv "bele kuge" kod ljudi već i kod životinja, posebno egzotičnih kakva su žirafe i očekujem da za dve godine imamo četiri žirafe u našem zoo vrtu", dodao je on.

Ovo možda nije trenutak da se priča o ženidbi životinja kada se borimo da svakom čoveku u Srbiji stvorimo uslove da bolje živi, ali mislim da je ovo važno za one koji misle drukčije i"šaljem im poruku da u brak ulazi mužjak i ženka, a ne dva mužjaka".

Posle ove rečenice Marković se obratio čuvarima u zoo rečima: "Otvorite vrata da vidimo kako izgleda jedan prelepi par koji se zove Jovanča i Ema"!

Zoo u Jagodini, koji je sastavni deo Turističkog kompleksa "Potok", Akva park i Muzeja voštanih figura, otvoren je u junu 2006. godine, "izborio je mesto na turističkoj mapi Srbije, o čemu govori velika posećenost domaćih i stranih turista", ocenjuju zaposleni u ovom Javnom preduzeću.

Prošle godine, samo od prodaje ulaznica ostvaren je prihod od 14.101.134 dinara, a za ovu godinu je planirano 14.500.000 dinara. Prihod od rada suvenirnice, butika, kafića, restorana, brze hrane i prodaje sladoleda u krugu ZOO, bio je 41.281.975 dinara.U Zoo-vtru ističu da se "nije dovoljno samo izboriti za mesto na turističkoj mapi, već je još veći izazov zadržati stečene pozicije i neprestano osvežavati turističku ponudu novim aktivnostima i sadržajima. To je jedan od ciljeva u ovoj godini i narednih godina.

Zoo u Jagodini ima oko 100 vrsta životinja sa oko 400 primeraka, ne računajući ptice i ribe, a najbrojnije poste, pojedinačne i grupne, su leti, a krajem i početkom školske godine su najbrojnije đačke ekskurzije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track