Materijala na bosanskom nema jer Skupština nema lektora

Novi Pazar

Materijala na bosanskom nema jer Skupština nema lektora

Srbija -
Trenutno se koriste latinica i ćirilica, ali čim skupštinska služba bude osposobljena odbornici koji to žele materijale će za sednicu dobijati i na bosanskom jeziku

NOVI PAZAR - Predsednik Skupštine Novog Pazara Fuad Baćićanin izjavio je danas da skupštinska služba nije tehnički i kadrovski opremljena za pripremu skupštinskih materijala i na bosanskom jeziku.

Opoziciona Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ) kritikovala je bošnjačke stranke na vlasti, Sandžačku demokratsku partiju (SDP) i Stranku demokratske akcije (SDA), što bosanski jezik još nije ušao u ravnopravnu upotrebu.

BDZ je ukazala da je prošlo sedam godina od usvajanja zakona i dve godine od skupštinske odluke Novog Pazara o ravnopravnoj upotrebi srpskog i bosanskog jezika.

Fuad Baćićanin je u izjavi radiju "Sto plus" naglasio da odluka nije primenjena samo zbog toga što Skupština nema profesora bosanskog jezika koji bi lektorisao dokumente i materijale.

"U ovom trenutku koristimo latinicu i ćirilicu, ali čim skupštinska služba bude osposobljena odbornici koji to žele će materijale za sednicu dobijati i na bosanskom jeziku. Međutim, sve ono što ja lično pišem i potpisujem je na bosanskom jeziku", rekao je Baćićanin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track